ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

ΠΥΡ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΑΝΟΙΞΑΝ 20 ΓΑΛΛΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Ο κύβος ερρίφθη για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη με σκοπό την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην χώρα.  Αργά το απόγευμα του Σαββάτου (στις 18:45 ώρα Ελλάδας) είκοσι γαλλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν οχήματα και τεθωρακισμένα. Όπως μετέδωσε το Aλ Τζαζίρα, τα 20 γαλλικά αεροσκάφη κατέστρεψαν τέσσερα λιβυκά τανκς νοτιοδυτικά της Βεγγάζης ενώ ένα μιράζ έπληξε στρατιωτικό όχημα του Καντάφι.

Πέραν των αεροσκαφών της Γαλλίας, βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις επίσης θα συμμετάσχουν σε αυτήν την πρώτη φάση των επιχειρήσεων. Αεροσκάφη είναι έτοιμα στις βάσεις τους στη Βρετανία για αποστολές στη Λιβύη, αναφέρουν πληροφορίες.

Επιπλέον η βρετανική φρεγάτα HMS WESTMINSTER συμμετέχει στον ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης ενώ εκτεταμένες αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη θα αρχίσουν άμεσα και σε αυτές θα λάβουν μέρος πέρα από τη Γαλλία και την Βρετανία, το Κατάρ,  η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία , ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη φάση των επιχειρήσεων, που προβλέπει αποκλεισμό και επίθεση κατά στόχων που αποτελούν κίνδυνο, οι αμερικανοί δεν θα λάβουν μέρος. Θα επέμβουν -εάν χρειαστεί- με πυραύλους Τόμαχοκ για προστασία των γαλλικών αεροπλάνων.

Διαφωνία όμως υπάρχει μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας για το ποιος θα έχει τον συντονισμό της στρατιωτικής επιχείρησης. Οι μεν Βρετανοί θέλουν το ΝΑΤΟ ενώ η Γαλλία είναι υπέρ ενός υπερεθνικού σχεδιασμού.

Εν τω μεταξύ, το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη την Κυριακή το πρωί ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις γάλλου αξιωματούχου σε δημοσιογράφους οι χώρες που θα ξεκινήσουν τους βομβαρδισμούς είναι η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, ο Καναδάς και θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες.

Νωρίτερα το Al Arabiya ανέφερε  ότι και ιταλικά αεροσκάφη μετέχουν στις πρώτες αποστολές στη Λιβύη, κάτι που διέψευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο Μουαμάρ Καντάφι δεν έχει αντιδράσει ακόμα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, χιλιάδες υποστηρικτές του έχουν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το καταφύγιό του, προκειμένου να τον προστατεύσουν.


http://www.star.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]