ΕΡΕΥΝΑ: 7 ΣΤΟΥΣ 10 ΛΕΝΕ ΝΑΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Οι  πρώτες επιτυχίες του αντικαπνιστικού νόμου καταγράφονται σε πανευρωπαϊκή μελέτη, παρά τις σθεναρή αντίσταση των καπνιστών που επιμένουν να ζητούν τασάκι κάθε φορά που βγαίνουν έξω. Όμως, η χώρα μας παραμένει «αδύναμη» στην μάχη κατά της αντικαπνιστικής νόσου με τους ειδικούς να επιμένουν πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά...
Έτσι, και σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η ετήσια κατανάλωση τσιγάρων μειώθηκε κατά 12%, με τους ειδικούς να επιμένουν πως στόχος τους είναι να μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών κατά 10% έως το 2012.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ΕQUIPP (Europe Quitting Progressand Pathway), που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, έχει επιτευχθεί μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος στον γενικό πληθυσμό κατά 2 - 3%.
 
Ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αξιολογεί ο κ. Μπεχράκης και την μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης κατά 35%. Ενώ παράλληλα, φαίνεται πως οι Έλληνες αν και λάτρεις του καπνού, υποστηρίζουν τα αντικαπνιστικά μέτρα σε ποσοστό 70%.
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από τρεις περίπου δεκαετίες, η αντιμετώπιση του καπνίσματος κινείται σε θετική τροχιά», υπογράμμισε ο κ.Μπεχρεάκης, υποστηρίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, εν συγκρίσει με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.
«Σημαντική είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση υπουργικής δέσμευσης σχετικά με την ένταξη της φαρμακευτικής αγωγής για την διακοπή του καπνίσματος στα συνταγογραφούμενα και καλυπτόμενα από τα δημόσια ταμεία απαραίτητα φάρμακα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, και παρά την εθνική μας πρωτιά σε αριθμό καπνιστών (35% των ενηλίκων), η χώρα μας εμφανίζει μεγάλα κενά στην καταπολέμηση του καπνίσματος χωρίς ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες, χωρίς επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους φοιτητές Ιατρικής και τους γιατρούς, χωρίς επαρκή αριθμό Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος.
Πρόκειται για ένα «στοίχημα» που πρέπει να κερδηθεί επισημαίνουν οι ειδικοί, δεδομένου μάλιστα ότι ολοένα και περισσότεροι Έλληνες καπνιστές εκδηλώνουν την επιθυμία να κόψουν το κάπνισμα. «Σήμερα λειτουργούν πάνω από 50 Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε όλη την Ελλάδα και η προσέλευση των ενδιαφερομένων έχει αυξηθεί κατά 30%», είπε στην εκδήλωση παρουσίασης του EQUIPP ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Εξίσου σημαντικό μέτρο, όπως εξήγησε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος είναι και η αύξηση της τιμής των τσιγάρων. Ο ίδιος επικαλέστηκε το παράδειγμα της Δανίας, όπου όταν η τιμή του πακέτου αυξήθηκε κατά 10% ο αριθμός των καπνιστών έπεσε κατά 4%.

http://www.dete.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]