Πόσο διαβάζουμε στην εποχή της κρίσης;


Οι μισοί Ελληνες δεν αγοράζουν βιβλία αλλά ο κλάδος, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, αντέχει
Πόσο διαβάζουμε στην εποχή της κρίσης;
Του Μανώλη Πιμπλή

Το βιβλίο αυτή την εποχή της κρίσης έχει οπωσδήποτε επηρεαστεί αλλά ακόμη αντέχει. «Η πτώση του τζίρου είναι υπαρκτή αλλά αισθητά μικρότερη από άλλους κλάδους που ουσιαστικά καταρρέουν» λέει ο Βασίλης Βασιλείου, εμπορικός διευθυντής βιβλίου της αλυσίδας καταστημάτων Public. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι ως δώρο είναι πιο προσιτό στην τιμή και στο γεγονός ότι η κρίση αλλάζει την καταναλωτική μας συμπεριφορά εξηγεί. Και προσθέτει ότι στα συγκεκριμένα καταστήματα οι πωλήσεις βιβλίων κατέχουν πλέον το 25% του συνολικού τζίρου. «Η μέση απόδειξη ανά πελάτη έχει μειωθεί αλλά ο αριθμός των πελατών έχει αυξηθεί» λέει και η διευθύντρια επικοινωνίας των καταστημάτων Ανθή Τροκούδη.
Γενικότερα, όμως, τα πράγματα δεν είναι αναγκαστικά ευοίωνα για την ανάγνωση: το 35% του ενήλικου αστικού πληθυσμού της Ελλάδας δεν αγοράζει βιβλίο ποτέ. Αλλο ένα 13% αγοράζει σπάνια, δηλαδή λιγότερο από ένα τον χρόνο. Το υπόλοιπο 52% που αγοράζει βιβλία χωρίζεται σε ένα 15% που αγοράζει συχνά (τουλάχιστον ένα ανά τρίμηνο) και ένα 37% που αγοράζει μόλις ένα κάθε 6-12 μήνες.
Αν πάλι ενώσουμε τις δύο αναγνωστικές κατηγορίες βλέπουμε ότι ο μέσος αγοραστής αγοράζει 4 βιβλία τον χρόνο. Αυτό καταδεικνύει νέα πανελλαδική έρευνα για το βιβλίο που πραγματοποίησε η εταιρεία qed για λογαριασμό των Public.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]