Γνωρίζετε ότι οι Κυκλάδες παράγουν περίπου 40 διαφορετικά παραδοσιακά τυριά;

Τα 40 τυριά των Κυκλάδων και... ο ομηρικός πρόγονος της φέτας

Γνωρίζετε ότι το τυρί που -κατά τον Όμηρο- έφτιαχνε ο Κύκλωπας Πολύφημος ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, ο πρόγονος της φέτας;...


Ή μήπως ότι, κατά την ελληνική μυθολογία ο Απόλλωνας έστειλε τον γιο του Αρισταίο να διδάξει την τέχνη της τυροκομίας στους 'Ελληνες, την ίδια εποχή, πάνω κάτω, που ο "τυρευτής" Ερμής χάρισε στους βοσκούς το πρώτο κατσικίσιο τυρί;



Η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τίτλο "Παλέτα παραδοσιακών τυριών", που ξεκινά πιλοτικά από τις Κυκλάδες, έχει ως στόχο αφενός να δελεάσει 'Ελληνες και ξένους τουρίστες με τη γευστική ποικιλία των προϊόντων της ελληνικής τυροκομίας και αφετέρου να τους μυήσει σε ιστορικά, πολιτιστικά και μυθολογικά στοιχεία, που σχετίζονται με το τυρί.

Η "παλέτα παραδοσιακών τυριών Κυκλάδων" παρουσιάστηκε σήμερα, στο πλαίσιο της 8ης έκθεσης κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας Zootechnia, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνεργάτιδα του υπουργού, Γιολάντα Τότσιου, η οποία εμπνεύστηκε την πρωτοβουλία, η φιλοσοφία είναι ότι στα ελληνικά εστιατόρια και ξενοδοχεία πρέπει να διατίθενται τα θαυμάσια πιστοποιημένα τοπικά τυριά, πολλά από τα οποία δεν είναι καν γνωστό ότι υπάρχουν, έξω από τον τόπο παραγωγής τους.

Ξεκινώντας από τις Κυκλάδες, οι κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των ελληνικών περιφερειών, θα "επιστρατευτούν" για να βάλουν τα κυκλαδίτικα τυριά στο μενού ολοένα περισσότερων εστιατορίων, συνοδευόμενα πάντα από έναν μικρό επεξηγηματικό οδηγό, που θα τα συνδέει με ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία.

Στην "παλέτα" θα περιλαμβάνονται μόνο πιστοποιημένα τυριά, που τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, οπότε η κα Τότσιου θεωρεί ότι αυτό θα είναι ένα κίνητρο για περισσότερα τυροκομεία να σπεύσουν να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους.

Μόνο στις Κυκλάδες παράγονται σήμερα περίπου 40 τυριά: Αρσενικό Νάξου, Μανούρα Σίφνου, Πετρωτό Τήνου και Ανδρου, Γραβιέρα Νάξου 24μηνης παλαίωσης, Κοπανιστή, Βολάκι Τήνου και... η λίστα συνεχίζεται.

 plektani.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]