(Αποστολή Κεφαλονιά)Ειρήνη Παπαδοπούλου: Οι καταστροφικές εικόνες και ο θυμός του Εγκέλαδου πείσμωσε τους Κεφαλλονίτες και τους όπλισε με χαμόγελο

Η Κοινωνική Λειτουργός και υπεύθυνη του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου “ΠΝΟΗ” Ζεφυρίου του Κοινωνικού Φορέα  Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ»  Ειρήνη Παπαδοπούλου σε αποστολή στην Κεφαλονιά καταγράφει όσα είδε και έζησε…

Συνέντευξη: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος
Φωτογραφίες: Ειρήνη Παπαδοπούλου


Στην πληγείσα Κεφαλονιά, προκειμένου να προσφέρει μια χείρα βοήθειας από το δικό της πόστο βρέθηκε η Κοινωνική Λειτουργός και υπεύθυνη του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου “ΠΝΟΗ” Ζεφυρίου του Κοινωνικού Φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ»,  κα Ειρήνη Παπαδοπούλου.

 
Ομαδική φωτογραφία της αποστολής
Η κα. Παπαδοπούλου υπογραμμίζει ότι η αποστολή που συμμετείχε ήταν μια πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου Ιλίου,  του κοινωνικού φορέα  Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ» και των Κοινωνικών Δομών Καταπολέμησης της Φτώχειας του Δήμου Ιλίου.
Στην συνέχεια μας μίλησε για τις εικόνες καταστροφής που αντίκρισε τις οποίες δεν μπορούσε να διανοηθεί αν δεν τις έβλεπε ιδίοις όμμασι…μα αυτό που κράτησε ήταν το χαμόγελο των ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να ήρθαν αντιμέτωποι με την οργή του εγκέλαδου κι όμως κράτησαν…

Η ίδια παρείχε βοήθεια σε απομακρυσμένα χωριά από τα κέντρα διάσωσης και δράσης, ενώ απασχολούσε τα παιδιά των σεισμοπαθών με δημιουργικά παιχνίδια…
 
Την ώρα που μοιράζουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης
Η εμπειρία αυτή, για εκείνη είναι ζωής και στο μέλλον αν της δοθεί η ευκαιρία ξανά θα ανταποκριθεί σε κάτι ανάλογο…

Για ποιο λόγο πήγατε στην Κεφαλονιά και εκ μέρους ποιου φορέα;
Εικόνα απο το φωτογραφικό φακό της Ειρήνης Παπαδοπούλου
«Στην Κεφαλονιά πήγαμε με πρωτοβουλία της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου Ιλίου και του Κοινωνικού Φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ» όπου συνεργαζόμαστε για να παρέχουμε τρόφιμα σαν μια συμβολική πράξη στους κατοίκους, ψυχολογική υποστήριξη, δημιουργική απασχόληση στα παιδιά»

Ποιές ήταν οι πρώτες εικόνες που συναντήσατε στο νησί;
Η εικόνα αποτυπώνει πλήρως την καταστροφή
 «Οι πρώτες εικόνες που αντικρίσαμε στο νησί, ήταν δρόμοι ανοιγμένοι στα δυο, άνθρωποι να κάνουν ουρές για λίγα τρόφιμα αλλά και ανθρώπους πολύ φιλόξενους με διάθεση  για ζωή».

Περιμένατε  ότι το μέγεθος της καταστροφής θα ήταν τόσο μεγάλο;
"Λύγισε" στο πέρασμα του Εγκέλαδου ακόμη και ο μικρός πύργος με το ρολόι

«Το νησί σε ένα μέρος του παραμένει όμορφο ανέγγιχτο από την καταστροφή, η άλλη πλευρά του νησιού έχει πολλές ζημιές και καταστροφικές εικόνες… παράδειγμα τα   λιμάνια όπου οι μόλοι λες και ράγισαν και κόπηκαν στα δυο και εκκλησίες που τα καμπαναριά τους αποσχίστηκαν από το υπόλοιπο…»
Οι κάτοικοι τι σας έλεγαν;
«Οι κάτοικοι μας «αγκάλιασαν» πραγματικά  και παρά τα όσα είχαν υποστεί ήταν πολύ αισιόδοξοι. Πολλοί από  αυτούς παλεύουν για να σταθούν στα πόδια τους. 
 Ωστόσο όλοι μας διαβεβαίωναν  ότι ο δεύτερος σεισμός ήταν αυτός που  τους δημιούργησε τα περισσότερα  προβλήματα καθώς αυτός ήταν και η αιτία που  τα σπίτια τους χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα». 
Πλοιάρια καταστράφηκαν...

Σε ποιες κοινωνικές ομάδες παρείχατε βοήθεια;
Κάποια από τα είδη πρώτης ανάγκης που μοιράστηκαν στους κατοίκους της Κεφαλονιάς

«Παρείχαμε βοήθεια σε απομακρυσμένα χωριά που δεν μπορούσαν να φτάσουν στο κέντρο της βοήθειας λόγω των κατεστραμμένων δρόμων».
Εσείς όσο ήσασταν στο νησί φοβηθήκατε για την σωματική σας ακεραιότητα;

«Όχι, η βοήθεια που παρείχαμε  και το χαμόγελο των κατοίκων ξεπέρναγε κάθε φόβο μας αφού πραγματικά νιώθαμε πολύ χρήσιμοι».
Νιώσατε ότι προσφέρατε έργο μέσω της ιδιότητάς σας;
Συντρίμμια και χαλάσματα...
«Ναι, και πέρα από το έργο που προσφέραμε νιώσαμε ότι πήραμε και πολλά πράγματα από τους κατοίκους ,καθώς μας μαγείρεψαν, μας δώσανε μέλι… Πήραμε και εμείς  από όλο αυτό πολλά...»
Μετά από αυτή την εμπειρία σας θα συμμετάσχετε και σε άλλες ανάλογες αποστολές στο μέλλον;

«Με μεγάλη μου χαρά»!
  

 Πείτε μας δύο λόγια για τον φορέα που εργάζεστε...
«Ο Κοινωνικός Φορέας  Κ.Σ.Δ. Ε.Ο «ΈΔΡΑ» είναι ένας φορέας ψυχικής υγείας που έχει πολλές δράσεις και είναι πάντα κοντά στον άνθρωπο και στις ανάγκες του. Εγώ εργάζομαι στις δομές των Ψυχοπαιδαγωγικών Κέντρων και συγκεκριμένα στο Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο Παιδιού και Εφήβου στο Ζεφύρι… Το οποίο λόγω του γεγονότος ότι οι γονείς δίνουν μόνο τα χρήματα που τους δίνει ο ασφαλιστικός τους φορέας και τίποτε παραπάνω, καθώς επίσης ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό παιδιών (ανασφάλιστα ή άπορα) εξυπηρετούνται εντελώς δωρεάν δίνει μια πολύ μεγάλη ανάσα στους γονείς που τα παιδιά τους χρειάζονται θεραπείες λόγου, έργου, ειδικής διαπαιδαγώγησης , ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής γονέων».
Θα θέλατε να ήταν και ανάλογοι φορείς στο νησί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους;
«Υπήρχαν και άλλοι φορείς στο νησί όπως το ΕΚΚΑ και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κ.α  Μόνο έτσι πιστεύω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους άλλους, συλλογικά…»

(ευχαριστούμε τον Λευτέρη Θεοδωρακόπουλο και το pinakio για την αποστολή του ρεπορτάζ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]