(ΕΛΛΑΔΑ)Στα χωριά τους και στην πόλη για το Πάσχα οι Θεσσαλονικείς

Των Φρόσω Βαρβάρα και Έλενα Καραβασίλη
pasxalinoTrapeziΤο Πάσχα είναι η σημαντικότερη γιορτή της Ορθοδοξίας, όπως φαίνεται όμως η οικονομική κρίση επηρεάζει αυτή  τη γιορτή, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θα σφίξουν το ζωνάρι για να αποφύγουν τα πολλά έξοδα. Μάλιστα λόγω της οικονομικής κρίσης και της κακής ψυχολογίας του Έλληνα καταναλωτή, έχουν αλλάξει οι συνήθειες των Ελλήνων τουριστών για τις ημέρες του Πάσχα. Σύμφωνα με έρευνα της «Κ», οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς θα περάσουν τις άγιες ημέρες στα χωριά τους, με τις οικογένειες τους προκειμένου να αποφύγουν τα περιττά, όπως επισημαίνουν, έξοδα.
Η Όλγα Χριστοφόρου είναι άνεργη, όπως λέει θα αναγκαστεί να μείνει στη Θεσσαλονίκη αφού τα χρήματα δεν φτάνουν για να πάει κάπου αλλού. « Τις ημέρες του Πάσχα θα τις περάσουμε με την οικογένεια μου στο σπίτι μας στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη δεν έχουμε κάνει τις πασχαλινές αγορές, όμως σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ πιο περιορισμένα. Η οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι αρκετά δύσκολη κι έτσι θα προσπαθήσουμε να κόψουμε από όπου μπορούμε», τονίζει.
«Θα προσπαθήσουμε να μη στερηθούμε τίποτα»
Μπορεί τα χρήματα να είναι μειωμένα, επισημαίνει η συνταξιούχος Μαρίνα Κοτούλα, όμως όπως λέει θα προσπαθήσει να μην στερηθεί τίποτα αυτή και η οικογένεια της. «Έχω παραγγείλει κάποια κρέατα για το πασχαλινό τραπέζι, όμως φυσικά τα χρήματα είναι λιγότερα από άλλες χρονιές. Θα προσπαθήσουμε να μη στερηθούμε τίποτα κι έτσι τα ψώνια θα είναι πιο περιορισμένα. Τις ημέρες του Πάσχα θα τις περάσουμε με τα παιδιά και τα εγγόνια μου στη Θεσσαλονίκη». Λίγο πιο τυχερός είναι από ότι φαίνεται ο συνταξιούχος Ιωάννης Τοσίδης, αφού θα πάει για λίγες ημέρες στο Άγιο Όρος. «Θα πάω στο Άγιο Όρος για τρεις ημέρες. Έχουμε πάρει τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι. Τα παιδιά μου μαζί με την εγγονή μου θα περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στο σπίτι τους στη Χαλκιδική», τονίζει.
Τι προσδοκούν οι ξενοδόχοι
Την ίδια ώρα με τιμές μειωμένες σε ορισμένες περιοχές ακόμη και κατά 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι δημοφιλείς προορισμοί της χώρας υποδέχονται τους επισκέπτες του Πάσχα. Ελπίδα των επαγγελματιών του χώρου είναι να τονωθεί με αυτό τον τρόπο η τουριστική κίνηση που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση. Αυξημένες σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα είναι οι αφίξεις στις νησιωτικές περιοχές, ενώ σε παραδοσιακούς πασχαλινούς προορισμούς, όπως η Κέρκυρα ή η Πάτμος η πληρότητα των καταλυμάτων εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 100%. Οι Βαλκάνιοι ψηφίζουν Χαλκιδική, από την άλλη οι Έλληνες δείχνουν προτίμηση τόσο στα χωριά του Πηλίου, όσο και στην περιοχή της Πιερίας, και βεβαίως στο κλασικό, παραδοσιακό Πάσχα με τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα της Κέρκυρας. Η Χαλκιδική με τις ελκυστικές της παραλίες, για τις ημέρες του Πάσχα, παρουσιάζει πληρότητα της τάξεως του 40%-50%. Βαλκάνιοι κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα είναι οι τουρίστες που θα τονώσουν την πασχαλινή κίνηση, η δε μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία κινείται στις τρεις διανυκτερεύσεις. Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν στα οργανωμένα γκρουπ, ενώ, σε ό,τι αφορά στους μεμονωμένους επισκέπτες, οι μέρες αυξάνονται σε τέσσερις.
Σ’ ό,τι αφορά στο ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς, όπως δήλωσε στην «Κ» ο τουριστικός πράκτορας  Αλέξανδρος Καραμπερίδης, η κίνηση είναι ικανοποιητική. «Συνήθως οι Έλληνες  προτιμούν τα φθηνά πακέτα διακοπών και αυτά είναι κυρίως οι οδικές εκδρομές, προτιμούν να ταλαιπωρηθούν απλά και μόνο για να γλιτώσουν χρήματα. Τους ενδιαφέρει  η Κέρκυρα  και τα Ζαγοροχώρια. Σε ότι αφορά στο εξωτερικό προτιμούν το Παρίσι Λονδίνο Οχρίδα και φυσικά Κωνσταντινούπολη».

Η Κέρκυρα έχει την τιμητική της
«Η Κέρκυρα έχει πολύ μεγάλη ζήτηση αυτή τη στιγμή, όπως και η Ζάκυνθος αλλά και η Πάργα γιατί είναι προορισμοί που μπορεί κάποιος να πάει και οδικός άρα και με χαμηλότερο κόστος», επισημαίνει ο ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Χρήστος Φυντικάκης. «Οι διακοπές του Πάσχα είναι τετραήμερα ή πενταήμερα, για αυτό και οι καταναλωτές δεν μειώνουν τις ημέρες διακοπών τους αλλά ψάχνουν πάντα τη φθηνότερη τιμή. Η κίνηση είναι ικανοποιητική ενώ υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις για όποιον το αποφασίσει την τελευταία στιγμή», καταλήγει. Υπάρχουν ακόμη ξενοδοχεία αλλά και εισιτήρια για όποιον επιλέξει να περάσει τις ημέρες του Πάσχα στην Κέρκυρα επισημαίνει ο δήμαρχος της περιοχής. «Η κίνηση εν όψει του Πάσχα πάει καλά. Υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα καταλύματα για όποιον ενδιαφέρεται. Το νησί μας έχει τουριστική κίνηση παρά την οικονομική κρίση», επισημαίνει ο δήμαρχος  Κέρκυρας, Ιωάννης Τρεπεκλής. Παράλληλα τονίζει ότι υπάρχουν ξενοδοχεία με τιμές για όλα τα βαλάντια. «Οι τιμές μας στα ξενοδοχεία αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι πολύ καλές. Έχουν πέσει λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο επισκέπτης μπορεί να μείνει σε κατάλυμα λίγο πιο μακριά από το κέντρο και να πληρώσει φθηνότερα. Σε ό,τι αφορά στη μετακίνηση του δεν θα ταλαιπωρηθεί αφού θα υπάρχουν λεωφορεία που θα μεταφέρουν τον κόσμο στο κέντρο των εκδηλώσεων».
«Ανύπαρκτα» τα δώρα
«Τα προηγούμενα χρόνια, τις ημέρες του Πάσχα επισκεπτόμασταν το χωριό μου στην Κομοτηνή. Φέτος για οικονομικούς και επαγγελματικούς λόγους θα περάσουμε τις γιορτές στη Θεσσαλονίκη. Σαφώς ο οικονομικός προϋπολογισμός για δώρα και λαμπάδες είναι αισθητά μειωμένος, τα δώρα είναι λιγότερα ή και ανύπαρκτα…» επισημαίνει η φοιτήτρια Γεωπονίας, Ελευθερία Ντότη. Χαμηλός είναι και ο οικογενειακός προϋπολογισμός για την Ελευθερία Μπούτου, φοιτήτρια στο Χημικό. «Για τις ημέρες του Πάσχα θα μαζευτούμε οικογενειακώς στο χωριό μας στο Ξηροχώρι. Έχουμε κάνει τις πασχαλινές αγορές με πιο χαμηλό budget, συγκριτικά με άλλες χρονιές. Εκμεταλλευτήκαμε την περίοδο των εκπτώσεων και των προσφορών για να πάρουμε τα δώρα σε βαφτιστήρια και συγγενείς, περιορίσαμε όσο περισσότερο γινόταν τα έξοδα των εορτών» επισημαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]