ΔΕΥΑ Άρτας: Απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» της Κυριακής, με το οποίο επιχειρείται να ενταχθεί, μεταξύ άλλων, και η ΔΕΥΑ Άρτας στο «μεγάλο κόλπο» για «λεηλάτηση του ΕΣΠΑ μέσω κυκλώματος με στημένες μελέτες και προγράμματα» είναι παντελώς αβάσιμο, αστήρικτο, άδικο, χαλκευμένο και ως εκ τούτου συκοφαντικό. Χωρίς καν να αποφανθεί η δικαιοσύνη, στην οποία έχει παραπεμφθεί η υπόθεση, η εφημερίδα σπεύδει να απαξιώσει και να καταδικάσει μια Επιχείρηση που από την έναρξη της λειτουργίας της έκανε σημαία τη διαφάνεια κινούμενη με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των δημοτών. Υιοθετώντας αβασάνιστα το πόρισμα των κλιμακίων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που ειρήσθω εν παρόδω, έκαναν «έρευνα» από την Αθήνα, μιλά για «στημένες μελέτες και κοινοτικά προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ», καταλήγοντας στο συμπέρασμα περί «μεγάλου κόλπου». Και μεις διερωτόμαστε: Ποιός αλήθεια βρίσκεται πίσω από το μεγάλο κόλπο, η ΔΕΥΑΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης) Άρτας ή τα χαλκεία που αποδόθηκαν σ’ ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι μαγισσών με μοναδικό στόχο την λασπολογία και την κατασυκοφάντηση σε συμπαιγνία με φίλιες επικοινωνιακές δυνάμεις;
Ποιό ήταν το «μεγάλο κόλπο» της ΔΕΥΑΑ; Ότι ανέθεσε την παροχή υπηρεσίας σε άνθρωπο με εξειδικευμένες γνώσεις προκειμένου να συντάξει φάκελο με σκοπό την ένταξη, οψέποτε παρουσιάζονταν ευκαιρία, σε πρόγραμμα εφαρμογής συστημάτων παρακολούθησης και τελεχειρισμού δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης. Κι όλη αυτή η εργασία που αποτελεί πολυτιμότατο εργαλείο και κεφάλαιο για τη ΔΕΥΑΑ, καθώς και για την ένταξη σε προγράμματα βασικό προαπαιτούμενο είναι οι ολοκληρωμένες προτάσεις, κόστισε 7.000 ευρώ! Με την… κατηγορία αυτής της «καταλήστευσης» λοιπόν μας «τυλίγει» το «ΕΘΝΟΣ», χαρακτηρίζοντας την Επιχείρησή μας «φάντασμα», χωρίς καν να μπαίνει στον κόπο να αναζητήσει ποιά είναι η προσφορά της προς το Δήμο και τους πολίτες εδώ και σχεδόν 32 χρόνια. Πώς δηλαδή ήταν η Άρτα πριν τα έργα ύδρευσης-αποχέτευσης και πως έγινε μετά.
Σ’ ότι έχει σχέση με την αναφορά στο ΕΣΠΑ για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών, το δημοσίευμα, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι χαρακτηρίζεται ως ψευδέστατο και αναληθές. Διότι, μέχρι τώρα τουλάχιστον, η ΔΕΥΑΑ ουδέποτε έλαβε ούτε ένα ευρώ. Με τον φάκελο όμως που ήδη διαθέτουμε, διεκδικώντας την ένταξή μας σε σχετικό πρόγραμμα (μπορεί και να μην είναι του ΕΣΠΑ) εξασφαλίζουμε 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Τί θέλει δηλαδή να μας πει το «ΕΘΝΟΣ», ότι έπρεπε να σκεφτούμε τα 7.000 και όχι τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ; Δεν ξέρουμε για το ίδιο, εμάς όμως δεν μας περισσεύουν. Μόνιμη αγωνία και στόχευση είναι η αναζήτηση πόρων ώστε να κάνουμε την Επιχείρησή μας ευέλικτη, περισσότερο σύγχρονη και λειτουργική. Έχουμε δε να το πληροφορήσουμε πως πρόκειται για μια κερδοφόρα ΔΕΥΑΑ, για μια ΔΕΥΑΑ που λόγω της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας, της άρτιας στελέχωσης, της χρηστής διοίκησης και της άψογης οργάνωσης, αξιολογείται θετικότατα όταν ζητείται η ένταξη σε προγράμματα, γι’ αυτό και σχεδόν κάθε χρόνο δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκτυλίσσεται έργο είτε σχετιζόμενο με την επέκταση του δικτύου ύδρευσης είτε με την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού κλπ.
Να πούμε τώρα και για τον άνθρωπο στον οποίο ανατέθηκε η παροχή υπηρεσίας. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μελέτη για να διεκδικήσουμε την ένταξη σε πρόγραμμα, απευθυνθήκαμε σ’ άλλους Δήμους που είχαν το ίδιο ενδιαφέρον, οι οποίοι και προέβησαν στις απαραίτητες συστάσεις. Μόλις ήρθε, εμείς αυτό που θελήσαμε ήταν να διερευνήσουμε αν πραγματικά διαθέτει το γνωστικό αντικείμενο. Παρουσίασε τη δουλειά του και προτάσσοντας τα επιστημονικά κριτήρια, διαπιστώσαμε την επάρκεια για μια άρτια πρόταση, η οποία κρίναμε παράλληλα πως ήταν οικονομικά πολύ συμφέρουσα. Αρκεί να σημειωθεί πως για τέτοιου είδους φακέλους ζητούνται πολλαπλάσια απ’ αυτά τα χρήματα. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο πολύ σημαντικό που δεν πρέπει να παραλειφθεί. Η παροχή υπηρεσίας συντάχθηκε αρχές του 2011 όταν παρέστη η αναγκαιότητα αποτύπωσης των υποδομών ύδρευσης στους πρώην «Καποδιστριακούς» Δήμους που αποτέλεσαν τον ενιαίο «Καλλικρατικό» Δήμο Αρταίων. Ήταν μια δουλειά που έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει ώστε να υπάρξει πλήρης εικόνα του δικτύου και για την εργασία της θα απαιτούνταν βέβαια επιπλέον χρήματα. Τα γλιτώσαμε όμως γιατί εκτός από την παροχή υπηρεσιών για τα συστήματα τηλεχειρισμού ύδρευσης, στην ίδια εργασία με τα 7.000 ευρώ συμπεριλαμβάνονται και τα στοιχεία αποτύπωσης του δικτύου. Επομένως η χρησιμότητα είναι παράλληλη. Αν αυτός είναι λόγος να… στηνόμαστε στον τοίχο από το «ΕΘΝΟΣ» τότε δεκτός… ο πυροβολισμός! Εμάς δεν μας αγγίζουν τα επικοινωνιακά παιγνίδια, ούτε αυτοί που τα σχεδιάζουν πίσω από στρογγυλά τραπέζια του «πρωινού καφέ». Εμείς κοιτάμε το συμφέρον της Επιχείρησης, του Δήμου Αρταίων και συνακόλουθα των δημοτών.
Στο ρεπορταζιακό σίριαλ υπάρχει και η σύζυγος του ανθρώπου στον οποίο αναθέσαμε την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, για την οποία μας λέχθηκε πως θα κοπεί το τιμολόγιο. Εμείς αλήθεια τί θάπρεπε να κάνουμε, να κοιτάξουμε το δέντρο και να χάσουμε το δάσος; Εφόσον πρωταρχικό μέλημα και συμφέρον για τη ΔΕΥΑΑ ήταν η σύνταξη του φακέλου, ουδέποτε θα αποδεχόμασταν το ρόλο του ντετέκτιβ αρχίζοντας να ψάχνουμε… αμαρτίες αλλονών. Στο ευνομούμενο κράτος μας υπάρχουν άλλες υπηρεσίες για να πιάσουν τους λωποδύτες και τους απατεώνες, να μας τους πουν και μας ώστε να προφυλασσόμεθα. Εδώ μιλάμε για αυτοδιοίκηση, μιλάμε για δημοτική επιχείρηση κι όχι για… αστυνομία! Άλλωστε, ως και εκ της φύσεως, καθότι η ΔΕΥΑΑ είναι ιδιωτικού δικαίου, δεν προκύπτει από πουθενά η υποχρέωση ελέγχου περαιτέρω στοιχείων. Εκ του αποτελέσματος της μελέτης φάνηκε ότι γι’ αυτό που εμείς ενδιαφερόμασταν έγινε, κι αυτό ήταν που θέλαμε.
Ούτε κανένα κόλπο στήσαμε μαζί τους, ούτε καμία εταιρεία είχαμε μαζί, ούτε, και πολύ περισσότερο, κινηθήκαμε στο σκοτάδι. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Τώρα αν μερικοί θέλουν να μετατρέψουν την αυτοδιοίκηση σ’ ένα απέραντο άντρο ακολασίας για να περάσουν τα σχέδιά τους, για να πουλήσουν δηλονότι το νερό σε ιδιώτες, την καθαριότητα σε εταιρείες και τους βρεφονηπιακούς σε τραστ συμφερόντων, δικαίωμά τους. Εμείς πάντως θα αντισταθούμε και θα αντισταθούμε σθεναρά έχοντας δίπλα μας τους πολίτες, στους οποίους κυρίως λογοδοτούμε. Κανένα «ΕΘΝΟΣ» και κανένα χαλκείο δεν πρόκειται να μας σταματήσει.
Και πάμε τώρα στην απογραφή προσωπικού της ΔΕΥΑΑ, την οποία το «ΕΘΝΟΣ» επικαλείται και παράλληλα την παρουσιάζει ως λόγο για να αποκρυβούν… αμαρτίες.
Κατ’ αρχήν πρέπει να διευκρινισθεί ότι στοιχεία απογραφής προς το υπουργείο Εσωτερικών εστάλησαν στις 23 Δεκεμβρίου 2013. Τα μόνα που δεν αναφέρονταν στην αποστολή ήταν τα ονόματα των υπαλλήλων. Αναφέρονταν ωστόσο μέχρι και οι ειδικότητες. Σημειώνεται ωστόσο ότι τα στοιχεία της απογραφής δεν απεστάλησαν ολοκληρωμένα διότι οι υπάλληλοι προχώρησαν στη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων και η συζήτηση έγινε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Άρτας. Από το Μονομελές Πρωτοδικείο εκδόθηκε προσωρινή διαταγή στις 29 Απριλίου 2014, σύμφωνα με την οποία, «απαγορεύει προσωρινά στο καθ’ ού η αίτηση νομικό πρόσωπο να κοινοποιήσει τα προσωπικά στοιχεία των αιτούντων που αφορούν στην προϋπηρεσία, μισθοδοσία και τυπικά προσόντα προς την υπηρεσία με την επωνυμία «Ενιαία Αρχή Πληρωμών» και προς την υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με την επωνυμία «Μητρώο Απογραφής Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου», μέχρι τη συζήτηση της πιο πάνω αιτήσεως κατά την οριζομένη πιο πάνω δικάσιμο (6-6-2014)». Η συζήτηση έγινε πλην όμως δεν εκδόθηκε ακόμα η απόφαση. Κι αυτό είναι κάτι που αποσιωπάται από το δημοσίευμα. Κι επειδή οι συκοφαντίες δεν γίνονται ανεκτές, επιφυλασσόμεθα για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μας. Ας μη νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν να παίζουν εσαεί σ’ άδειο γήπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]