Κ.Ο Άρταs του ΚΚΕ για την πρωτοβουλία δημιουργίαs Κοιν. Ιατρείου:"Πρωτοβουλία που δίνει άλλοθι στην αντιλαϊκή πολιτική"


Την στιγμή που κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο μειώνουν τις εργοδοτικές εισφορές, περικόπτουν τη χρηματοδότηση της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, απαλλάσσουν και ελαφρύνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφήνουν  χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, βάζουν χαράτσια στα νοσοκομεία και προωθούν την ιδιωτικοποιηση και εμπορευματοποίησης με γρήγορους ρυθμους της υγείας, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αντί να ορθώσουν εμπόδια οργανώνοντας αγώνες ενάντια σ΄αυτη την αντιλαϊκή πολιτική και διεκδικώντας δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους παίρνουν πρωτοβουλία ίδρυσης κοινωνικού ιατρείου. 
Με την πρωτοβουλία αυτή υλοποιούν την εξειδίκευση που έχει κάνει το Υπουργείο Υγείας της Ευρωπαϊκής στρατηγικής  «Υγεία 2014-2020». Συγκεκριμένα προτείνει «για τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες»: «Ανάπτυξη νέων τρόπων παροχής υπηρεσιών (service delivery model): Περαιτέρω ανάπτυξη και εξειδίκευση νέων μοντέλων παροχής υπηρεσιών υγείας (...) τα οποία μπορούν να στηρίζονται στο εθελοντικό κίνημα ή να αξιοποιούν και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης».
Πρόκειται για υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας μέσα από ένα δίκτυο κρατικών (ΠΕΔΥ - Δήμοι) και μη κρατικών δομών (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εθελοντές, Εκκλησία) με τη στήριξη ΕΕ, κυβέρνησης, επιχειρηματιών κ.λπ. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία, τα διάφορα κυβερνητικά προγράμματα, άλλες πρωτοβουλίες από ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους (π.χ. πρόγραμμα τηλεϊατρικής «Vodafone»). 
Ο ΣΥΡΙΖΑ επομένως αυτό που κάνει είναι να προωθεί και να υποστηρίζει μία πολιτική και μέτρα αντίστοιχα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που στην καλύτερη περίπτωση οδηγούν στη διαχείριση των πιο ακραίων κοινωνικών φαινομένων εξαθλίωσης και φτώχειας. Υλοποιεί στην πράξη ένα σχέδιο που πριν απ' όλους η ΕΕ προωθεί, προκειμένου να απαλλαγεί το αστικό κράτος από τη χρηματοδότηση της Υγείας και οι εργοδότες από τις εισφορές τους. Πάνω σ' αυτόν τον άξονα συγκλίνει με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της διαχείρισης, επειδή ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετούν είναι ο ίδιος και είναι από χέρι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες
Επιπλεόν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ξεκάθαρα πως αυτές οι δομές θα μείνουν και θα ενισχυθούν και κατά τη διακυβέρνησή του, ως «νέο» μοντέλο ΠΦΥ. Αλλωστε, είναι και δική του θέση η σύνδεση των Κοινωνικών Ιατρείων - Φαρμακείων με τα δημόσια νοσοκομεία.
Είναι επομένως άλλο πράγμα η κοινωνική αλληλεγγύη που πρέπει να δυναμώσει, να στηρίζει οικογένειες ανέργων, ανασφάλιστων και με πρακτική βοήθεια και με διεκδίκηση από το κράτος και την Τοπική Διοίκηση και άλλο πράγμα αυτό που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τη συμφιλίωση του λαού με τη φτώχεια και τη μιζέρια, να απεμπολήσει ο λαός την πάλη, ώστε να απολαμβάνει τον πλούτο που ο ίδιος παράγει.
Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ορθώσουν ανάστημα. Να αντιδράσουν στις παροχές πτωχοκομείου. Να αποτινάξουν τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων στην οποία προσπαθούν να τους εθίσουν. Να αναπτύξουν την πάλη και την αλληλεγγύη που στηρίζει, αφυπνίζει και διεκδικεί σε αντιπαράθεση με την «αλληλεγγύη» που καθηλώνει, αφοπλίζει και οδηγεί στην ενσωμάτωση. Να πρωτοστατήσουν, ώστε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κίνημα που θα  διεκδικεί την ανάπτυξη αποκλειστικά κρατικού, σύγχρονου και απολύτως δωρεάν πανελλαδικού συστήματος Υγείας – φαρμάκου.

Άρτα 16/7/2014
ΤΕ ΑΡΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]