Έρευνα: Μία μαγνητική τομογραφία μπορεί να δείξει τις πολιτικές μας πεποιθήσεις

Τους βιολογικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τις πολιτικές μας πεποιθήσεις προσπαθούν να προσδιορίσουν τώρα οι νευροεπιστήμονες. Σύμφωνα με έρευνα της Πολυτεχνικής Σχολής της Βιρτζίνια (Virginia Tech) η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Current Biology", διαπιστώθηκε ότι ο διαφορετικός τρόπος που αντιδρά ο εγκέφαλος σε ένα αηδιαστικό θέαμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει κανείς αν αυτό το άτομο είναι δεξιό ή αριστερό πολιτικά. Μάλιστα, το πόρισμα της έρευνας είναι ότι όσο πιο εύκολα και έντονα εκφράζει κάποιος της αποστροφή του τόσο μεγαλύτερες  πιθανότητες υπάρχουν να είναι δεξιός ή συντηρητικών πεποιθήσεων.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Ριντ Μόνταγκιου έκαναν πειράματα με 83 εθελοντές διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων, οι οποίοι κλήθηκαν να δουν μια σειρά από εικόνες (ευχάριστες, αηδιαστικές, απειλητικές, ουδέτερες). Οι εγκεφαλικές τους αντιδράσεις καταγράφονταν μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI). Την τελική αξιολόγηση έκανε ένας υπολογιστής με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγόριθμου λογισμικού.


Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες το διακριτό νευρωνικό αποτύπωμα σε διαφορετικές περιοχές στον εγκέφαλο που άφηνε η συναισθηματική αντίδραση των ανθρώπων με δεξιές –συντηρητικές αντιλήψεις στην αντίδραση εικόνων με π.χ. ανθρώπινα περιττώματα, ακρωτηριασμένα ζώα, καμένα θύματα κ.α. ήταν τόσο έντονο που θα μπορούσε κανείς να μαντέψει τις πολιτικές απόψεις τους  κοιτώντας απλά την απεικόνιση του εγκεφάλου τους.Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαφορετική αντίδραση των δεξιών στις αποκρουστικές εικόνες είναι ότι δίνουν έμφαση στη σωματική και πνευματική καθαρότητα, πιθανώς και υπό την πιο έντονη επιρροή των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους.


Αν και παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει αντίστοιχα αποτελέσματα οι κοινωνιολόγοι διστάζουν ακόμη να αποδεχτούν ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις και ιδεολογίες επηρεάζονται όχι μόνο από τη λογική αλλά από πιο έμφυτες και υποσυνείδητες συναισθηματικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να είναι και κληρονομικές.
πηγη iatronea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]