«Ο Γερμανός γελαδάρης πυρηνικός φυσικός» Χρονογράφημα του Δρ. Χαρ. Γκούβα, 2015



Παραπονιούνται μερικοί φίλοι «γιατί εξαφανίσθηκα» τον τελευταίο καιρό, και «γιατί δεν γράφω κανένα άρθρο ενώ τα γεγονότα είναι κρίσιμα και τρέχουν». Η απάντηση είναι η εξής: Ότι είχα να πώ για τα οικονομικά το έγραψα προ εκλογών πολλές φορές. Τι έγραψα δηλαδή? Ότι η βουλή στερείται Νεοφιλελεύθερου Κόμματος. Ότι οι Ελληνες 95% γουστάρουν κομμουνισμό, για να εισπράττουν  χρήμα χωρίς να εργάζονται. Κουτσά στραβά το κατάφεραν αυτό τα τελευταία 40 χρόνια τόσο με το ΑΡΙΣΤΕΡΟΛΑΓΝΙΚΟ κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, και κυρίως με το ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟ Σοβιετο-καπιταλ-μιζαδόρικο ΠΑΣΟΚ. Ετσι οι Ελληνες πέρασαν καλά 40 χρόνια με Μαϊμού Κομμουνιστικά κόμματα στην εξουσία. Επειδή όμως στράβωσε το πράμα, προτίμησαν τώρα να ψηφίσουν Original αριστερό κόμμα, το ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο όλα τα προβλήματα θα λύνονταν σε 3 μήνες και θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια. Ο νεοφιλελευθερισμός και γενικά η ελεύθερη οικονομία έχει τόσο πολύ συκοφαντηθεί στην Ελλάδα, που ο λαός μας την μισεί,  ασχέτως αν δεν γνωρίζει καν τι είπε ο Adam Smith, τι είπε o Keynce, τι είπε ο Milton Friedman, Κλπ. Ετσι προεκλογικά κάποιοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ αναγνώστες των άρθρων μου με αποκάλεσαν «Φασίστα» μπερδεύοντας το Φασισμό με το Νεοφιλελευθερισμό, πράγματα εντελώς άσχετα. Ετσι έκανα μια …αγρανάπαυση , δεν αρθρογράφησα για ένα μεγάλο διάστημα ώστε να αφήσω τους ΠΑΛΙΟΥΣ (3%) και ΝΕΟΥΣ (+25%) ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να απολαύσουν την ευδαιμονία τους. Ευτυχώς δεν χρειάσθηκε να περιμένω πολύ, γιατί η φούσκα άρχισε να διαρρέει …αέρια και οι ψηφοφόροι άρχισαν να ξυπνούν από την ευδαιμονία της προεκλογικής εξαπάτησης.  Το σημερινό άρθρο είναι χρονογράφημα κατά βάσιν, και επικεντρώνεται σε ένα μόνο θέμα. Το ότι οι Ελληνες έχουν κόμπλεξ με τα χειρωνακτικά επαγγέλματα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι γνωστό ότι η Γερμανία έχει την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Πολλοί Έλληνες νομίζουν ότι αυτό το καταφέρνει μόνο με τη βαριά βιομηχανία (αυτοκίνητα, μηχανήματα, κλπ) και την τεχνολογία αιχμής. Σε μας τους νότιους ηλιοθεραπευόμενους και φραπίνοντες εν τη λιακάδι, έχει περάσει το μήνυμα, ότι οι Βόρειες χώρες προοδεύουν, διότι δήθεν λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών «είναι όλη μέρα μέσα οι άνθρωποι» και συνεχώς εργάζονται στις φίρμες (= εργοστάσια), σε αντίθεση με εμάς τους νότιους, που δεν σου κάνει όρεξη να εργασθείς με τέτοιο ωραίο καιρό και την αράζουμε στη λιακάδα. 

Αμ δεν είναι έτσι τα πράγματα!. Αν πάτε Γερμανία θα τρελαθείτε από τις απέραντες εκτάσεις λυκίσκου (για τη μπύρα) και καλλιέργειας καλαμποκιού. Μα τι το θέλουν τόσο καλαμπόκι οι Γερμανοί; αναρωτήθηκα στα πρώτα ταξίδια. Πρώτον, το τρώνε άμεσα (βραστό) ή έμμεσα κατεργασμένο (αλευροβιομηχανία, άνθος αραβοσίτου, κλπ). Αλλά το 80% πάει ως ζωοτροφή στα γουρούνια. Η Γερμανία είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή Χοιρινού κρέατος. Έχει πλήρη αυτάρκεια σε κρέας και κάνει και εξαγωγές (σε αλλαντικά). Το εθνικό φαγητό τους στις μπυραρίες είναι η σούπα χοιρινό κότσι (αστράγαλος), αυτό που εμείς μετά βίας καταδεχόμαστε να φάμε ως «πόδι πατσά», για πηγή κολλαγόνου και Υαλουρονικού οξέος, στα ολίγα εναπομείναντα πατσατζίδικα. Η κύρια πρωτεΐνη στη Γερμανία είναι το χοίρειο κρέας (γουρούνι) με όλα τα παράγωγά του (λουκάνικα Φρανκφούρτης, καπνιστό χοιρινό, φιλέτο, κλπ, κλπ). Αν πάτε Σαββατοκύριακο στο Πάρκο του Βερολίνου (Kindergarten) με τα παιδιά σας,  το μπαρ εκεί σερβίρει ΜΟΝΟ φρέσκα αλλαντικά γουρουνίσια (και μπύρες). Όμως παράπλευρα η Γερμανία έχει και αυτάρκεια σε Βοδινό κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Θα μου πείτε «καλά βρέ αδερφέ, και ποιος εργάζεται στα Γερμανικά χωράφια και στις φάρμες”? Οι Γερμανοί δεν είναι «κυριλέδες» με κουστούμια ή φόρμες και εργάζονται στα γραφεία και τις φίρμες? Ποιόν έχουν στα χωράφια? Ελληνες? Πακιστανούς? Τούρκους? Μέχρι τώρα επί 40 χρόνια ρωτώ Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία «πού δούλευες»? και όλοι απαντούν «σε φίρμα» δηλαδή σε εργοστάσιο. Αρα? Ποιος δουλεύει στα χωράφια? Αμυδρά είχα μια εξήγηση από Γερμανό . Ότι στην Γ Γυμνασίου, δίνουν εξετάσεις οι μαθητές και μόνο οι 50% περνάνε στο Λύκειο για τεχνολογία ή επιστήμες. Οι υπόλοιποι πάνε σε επαγγελματικές σχολές και διοχετεύονται άμεσα στην γεωργία, κτηνοτροφία, και τέχνες.

Όμως τη μεγάλη εξήγηση – «σφαλιάρα» την πήρα προχθές από Πρεβεζάνο συνταξιούχο που σπούδασε στη Γερμανία Πολιτικός Μηχανικός και αργότερα ασχολήθηκε με το γιό του στην Πρέβεζα με φάρμα βοοειδών. Τηρώ την ανωνυμία του. Η περιγραφή του σπάει κόκκαλα. Λέει:

«Βάλαμε ένα χρηματικό κεφάλαιο και σχεδιάσαμε μια φάρμα βοοειδών τόσο για γαλακτοπαραγωγή όσο και για κρέας. Μας πληροφόρησαν από το Υπουργείο ότι στη Γερμανία έχει μικρές φάρμες με «καθαρόαιμες» αγελάδες και μοσχάρια, ώστε να έχουμε καλή απόδοση στην γαλακτοπαραγωγή. Θέλαμε αρχικά 50 κεφάλια ζωικό κεφάλαιο, και θα έπρεπε να αγοράσουμε από 5-10 «κεφάλια» βοοειδών από πολλές Γερμανικές φάρμες. Πήγαμε λοιπόν Βαυαρία και βόρεια Γερμανία για να αγοράσουμε βοοειδή. Οι πιο πολλοί ιδιοκτήτες των μονάδων αυτών είχαν 50 κεφάλια- 100 το πολύ και ενίοτε πουλούσαν 5-10 κεφάλια. Όπου πήγαμε συναντήσαμε τον ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΑΞΕΣΤΟ ΨΥΧΡΟ ΓΕΡΜΑΝΟ που δεν κερνάει ούτε νερό. «Τι θέλετε? Πόσα? Τόσο κάνει. Φορτώστε . Πληρώστε . Άου Βίτερζεν  ». Όμως ένας ιδιοκτήτης φάρμας ξεχώρισε!!! Εγώ μιλάω Γερμανικά. Μας κάλεσε σε μια μικρή καλαίσθητη αποθήκη στο γραφείο του μας πρόσφερε καφέ, μας μίλησε για την Ελλάδα και πόσο τη θαυμάζει και την αγαπάει και του λέω:
- Χέρ Γιόχαν. Φαίνεστε καλλιεργημένος και ευγενής άνθρωπος. Πώς καταλήξατε γελαδάρης καου μπόι?
- Χα, Χα, Χα…. ΔΕΝ είναι το κύριο επάγγελμά μου φίλε. Είμαι Επίκουρος καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, αλλά αφ’ ενός ο μισθός δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, και αφ’ ετέρου ο πατέρας μου είχε μια φάρμα βοοειδών και αγαπώ την εξοχή και τα ζώα, και αποφάσισα και την κράτησα.
- Ναι αλλά πώς μπορείτε και ανταπεξέρχεσθε? Έχετε χρόνο?
- Κατ αρχήν είμαι κοντά και μπορώ να έρχομαι κάθε μέρα. Σπάνια παίρνω προσωπικό. Αν χρειασθεί να λείψω σε συνέδριο ή σε άδεια… στην Ελλάδα, με καλύπτει ο γείτονας κτηνοτρόφος, και εγώ τον καλύπτω όταν λείπει αυτός. Ετσι έχω ένα έξτρα εισόδημα σημαντικό για τα παιδιά μου και την εξασφάλιση ποιότητας στα γεράματα. Μη νομίζεις ότι οι μισθοί και οι συντάξεις απέχουν πολύ από αυτές της Ελλάδας (μιλάμε για εποχή μεταξύ 1995-2000).»

Μετά τα ανωτέρω, με το χέρι στην καρδιά, παρακαλώ όλους τους αναγνώστες να απαντήσουν στον εαυτό τους: Θα στέλνατε τα παιδιά σας σε φάρμα βοοειδών ως υπαλλήλους ή ως  ιδιοκτήτες – επενδυτές καου μποϊδες?. Η θα κάνατε τα αδύνατα δυνατά να τα σπουδάσουν «κάτι» ή να διορισθούν «κάπου» (πχ τράπεζα, λιμενικό, αστυνομία, δήμος, κλπ) έστω και με 550 Euro «αρκεί να μη μου ταλαιπωρείται ο κανακάρης»?

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Ελλάδα έχει ψυχολογικό πρόβλημα επαγγελματικού προσανατολισμού και σχεδιασμού. Διαθέτουμε επαγγέλματα που ΔΕΝ χρειάζονται, είναι υπερκορεσμένα, και άλλα που λείπουν. Περιμένουμε από τα παιδάκια των 15 ετών – που έχουν το μυαλό φλογέρα ακόμα- να μας πουν προς τα πού κλίνουν και τι θέλουν να σπουδάσουν. Χωρίς ένα τεστ πολλαπλής επιλογής. Και αν μας πουν θέλουμε να σπουδάσουμε «αστροναύτες» εμείς τα σπουδάζουμε αστροναύτες και μετά ψάχνουν για εργασία στην ανύπαρκτη ΝΑSA της Ελλάδας. Μην περιμένετε από τους πολιτικούς να σχεδιάσουν ξανά το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα το λύσει αυτόματα ο νόμος προσφοράς και ζήτησης, αλλά θα είναι αργά. Θα έχουμε χάσει για κάθε άνεργο 4-5 έτη ΑΣΚΟΠΩΝ σπουδών και εξόδων + έξοδα διαβίωσης εν ανεργία Χ τα έτη ανεργίας, άρα θα χάνουμε συνεχώς ΑΕΠ. Και ο … Κευνσιανός…  Υannis Varoufakis θα τρέχει ακόμα με το κασκόλ για δανεικά….. πουλώντας «μαγκιά , κλανιά και απόστημα» που λέει κι ο Τζίμης Πανούσης…. Αντα γειά σας και καλό ξύπνημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]