Κατερίνα Μάρκου:Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Αεροδρομίου Ιωαννίνων

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Αεροδρομίου Ιωαννίνων
Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Ιωαννίνων κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Η ολοκλήρωσή των εργασιών αναβάθμισης του αεροδρομίου, που ξεκίνησαν το 2007, κινδυνεύει να καταστεί άνευ αντικειμένου αν δεν συμπεριληφθεί σε αυτές η εγκατάσταση των απαραίτητων οργάνων προσέγγισης (ραδιοβοηθημάτων) για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών στην περιοχή (ιδίως της ομίχλης), που θα επιτρέψουν στο αεροδρόμιο να αποκτήσει την απαραίτητη πτητική αξιοπιστία για να ενταχθεί στους διεθνείς προορισμούς. 
Δεδομένου ότι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι το μοναδικό της Ηπείρου, οποιοσδήποτε στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της περιοχής οφείλει να συμπεριλαμβάνει την αναβάθμιση της λειτουργίας του και την απευθείας σύνδεσή του με νέους προορισμούς του εξωτερικού, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. 
Η βουλευτής ρωτά, λοιπόν, τον Υπουργό αν πρόκειται να προχωρήσει η αναγκαία μελέτη διαδικασιών και εμποδίων και η τοποθέτηση των απαραίτητων οργάνων προσέγγισης στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και πότε καθώς και αν έχει προχωρήσει σε επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού (masterplan) του αεροδρομίου και της σκοπιμότητας των εκτελούμενων εργασιών ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του υπό τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση 2 μεγάλων οδικών αξόνων στην περιοχή.
 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:  
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
ΘΕΜΑ: Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου Ιωαννίνων
Σημαντική καθυστέρηση καταγράφεται στην ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης του αεροδρομίου Ιωαννίνων, οι οποίες ξεκίνησαν το 2007 και, μετά από 5 συνεχείς παρατάσεις, αναμένεται να ολοκληρωθούν το Φεβρουάριο του 2016, εκτός απροόπτου.
Η ολοκλήρωσή των εργασιών, όμως, κινδυνεύει να καταστεί άνευ αντικειμένου αν δεν συμπεριληφθεί σε αυτές η εγκατάσταση των απαραίτητων οργάνων προσέγγισης (ραδιοβοηθημάτων) για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών στην περιοχή (ιδίως της ομίχλης), που θα επιτρέψουν στο αεροδρόμιο να αποκτήσει την απαραίτητη πτητική αξιοπιστία για να ενταχθεί στους διεθνείς προορισμούς. 
Ήδη, οι μοναδικές μόνιμες πτήσεις που εκτελούνται είναι από και προς το αεροδρόμιο Αθηνών, οι οποίες, όμως, αναμένεται να μειωθούν σταδιακά με την ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού, όπως άλλωστε έγινε και με τις πτήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη με την πρόοδο της Εγνατίας Οδού.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και οχλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και επαγγελματικών φορέων και κατοίκων της περιοχής, ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση και ενημέρωση από την αρμόδια ΥΠΑ σχετικά με το ζήτημα. 
Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι το μοναδικό της Ηπείρου. Οποιοσδήποτε στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της περιοχής οφείλει να συμπεριλαμβάνει την αναβάθμιση της λειτουργίας του και την απευθείας σύνδεσή του με νέους προορισμούς του εξωτερικού, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. 
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1) Προτίθεστε να προχωρήσετε στην αναγκαία μελέτη διαδικασιών και εμποδίων και την τοποθέτηση των απαραίτητων οργάνων προσέγγισης στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και πότε; 
2) Έχετε προχωρήσει σε επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού (masterplan) του αεροδρομίου και της σκοπιμότητας των εκτελούμενων εργασιών ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του υπό τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση 2 μεγάλων οδικών αξόνων στην περιοχή; 
Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]