Καμία πρόοδος στη λειτουργία των farmers markets και της οικοτεχνίας. Στα συρτάρια μέχρι στιγμής οι ΚΥΑ που είχαν συνταχθεί πριν τις εκλογές.

Στα υπουργικά γραφεία παραμένει από τον περασμένο Νοέμβριο - αναξιοποίητη και μάλλον ξεχασμένη - η ΚΥΑ που ορίζει τους όρους και τις λεπτομέρειες λειτουργίας των Αγορών Παραγωγών (Farmers Markets). Μετά τις αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και παρά το γεγονός ότι ως αντιπολίτευση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσαν τους προκατόχους τους για καθυστέρηση υπογραφής της ΚΥΑ, 4 μήνες περίπου μετά τις εκλογές δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως πρόοδος. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή που προεκλογικά είχε υπογραφεί από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργείo Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Π. Κουκουλόπουλο (και περίμενε τις υπογραφές από τα συναρμόδια υπουργεία) ως Αγορά Αγροτών ορίζεται η οργανωμένη αγορά στην οποία μετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί, με σκοπό την απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των νωπών ή/και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων που παράγουν από δικές τους πρώτες ύλες.
  Τα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα μπορούν να είναι προϊόντα οικοτεχνίας των ίδιων των παραγωγών ή να έχουν μεταποιηθεί από τρίτους για λογαριασμό τους. Όμως ούτε στο θέμα της οικοτεχνίας έχει υπάρξει καμία νομοθετική πρόοδος παρά μόνο σε ότι αφορά την τυροκόμηση με τον νόμο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. 

 Τι περιέχει η ΚΥΑ για τα farmers' market 
 Επιπλέον, η ΚΥΑ που αναμένεται για τα farmer’s market θα ξεκαθαρίζει ζητήματα σχετικά με την διαδικασία της αδειοδότησης, τη δημιουργία του ανεξάρτητου φορέα που θα εποπτεύει τις αγορές κ.α. Mε την ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα καθορίζονται: α) τα αρμόδια όργανα, τα δικαιολογητικά και η τηρούμενη διαδικασία για την έναρξη λειτουργίας, τη μετακίνηση και την κατάργηση των Αγορών Παραγωγών, β) ειδικά θέματα ως προς τους κανόνες λειτουργίας των Αγορών Παραγωγών, τον έλεγχο τήρησης των κανόνων αυτών, την επιβολή διοικητικών κυρώσεων κατά των παραβατών, τα αρμόδια όργανα ελέγχου, γ) ειδικότερα θέματα ή θέματα με τοπικό ενδιαφέρον ή χαρακτήρα. 
Να σημειωθεί ότι, εκτός από την Πρέβεζα που όπως έχουμε ήδη γράψει λειτουργεί πιλοτικά (χωρίς νομικό πλαίσιο και άρα κατ' ουσία παράνομη) μια αγορά, συζητήσεις είχαν ξεκινήσει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Σπάρτη, η Δράμα, η Χίος και η Λάρισα. 
Geoponiprevezas
Πηγή: www.agrotypos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]