ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

LIVE:ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Τα προβλήματα των βενζινοπωλών στον κ. Κατρούγκαλο

Με βασικό θέμα την επίλυση των προβλημάτων του Τομέα (Ταμείου) Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ), πραγματοποιήθηκε, στις 6 Αυγούστου 2015, συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΒΕ) με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας. Η αντιπροσωπεία της ΟΒΕ αποτελούνταν από τον πρόεδρο Μιχάλη Κιούση, το ΓΓ Άγγελο Τούντα και την πρόεδρο της ΕΒΝΑ κα Μαρία Ζάγκα. Εκ μέρους του υπουργείου στη συνάντηση ήταν ο υπουργός κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός  Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας κ. Παύλος Χαϊκαλης και ο ΓΓ κ. Γιώργος Ρωμανιάς.

Τα θέματα που έθεσε η αντιπροσωπεία της ΟΒΕ ήταν τα παρακάτω:

1)Το Επικουρικό Ταμείο Βενζινοπωλών υπήχθη στον ΟΑΕΕ, παρά την αντίθετη θέση του κλάδου, ως αυτοτελής Τομέας (Ταμείου) Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) από το 2008. Έκτοτε, με την εφαρμογή του PSI απώλεσε περίπου 115 εκ ευρώ ενώ παράλληλα ο ΟΑΕΕ έλαβε το 2011, αναγκαστικό δάνειο από τα αποθεματικά του ΤΕΑΠΥΚ, ύψους 110 εκ ευρώ, τα οποία δεν έχουν επιστραφεί ακόμη.

2)Από 1.12.2012 άλλαξε αναδρομικά ο τρόπος είσπραξης των εισφορών όπως αυτές καθορίστηκαν με την  Αριθμ. Φ.20210/οικ.9572/369/14 (ΦΕΚ 1270 Β/20-05-2014) Απόφαση. Η Απόφαση αυτή δεν εφαρμόζεται, το Ταμείο δεν έχει νέες εισροές και οι αναδρομικές οφειλές τις οποίες θα κληθούν να καταβάλουν οι βενζινοπώλες διογκώνονται υπερβολικά. Το ερώτημα είναι γιατί δεν εφαρμόζεται αφού δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα και πότε θα εφαρμοστεί.

3)Μετά την επιβολή αναγκαστικής επιλογής την μορφής του Ταμείου, με το νόμο 4281/2014,  σε Επαγγελματικό ή σε συγχώνευση με το ΕΤΕΑ, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος επέλεξε τη μορφή του Επαγγελματικού Ταμείου. Ωστόσο, με βάση τα προβλεπόμενα στο νόμο 4334/2015, τα επικουρικά ταμεία συγχωνεύονται υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ από 1/1/2015. Τι ακριβώς ισχύει;

Η Ομοσπονδία μας σας υπέβαλε σχετικό αίτημα να υπερισχύσει η αίτηση μετατροπής του Ταμείου σε Επαγγελματικό δεδομένου ότι υπεβλήθη εμπρόθεσμα και πριν τη ψήφιση του ν. 4334/2015.

Συγκεκριμένα, καταθέσαμε την υπ’  αριθ. 272/26-5-2015 Δήλωση , προς τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κο Στρατούλη  Δημήτριο και την αντίστοιχη με αριθ. πρωτ. 23574/26-5-2015  προς την Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης – Διεύθυνση Πρόσθετης Ασφάλισης,  με την οποία γνωστοποιούμε την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης για την μετατροπή του ΤΕΑΠΥΚ σε Επαγγελματικό Ταμείο, σύμφωνα και με τα άρθρα 7 και 8 του νόμου 3029/2002.

Με την υπ’ αριθ. 297/17-6-2015 αίτησή μας προς τον Αναπληρωτή Υπουργό και την  υπ’ αριθ.  27571/17-6-2015 αντίστοιχη αίτηση  προς τη Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης – Διεύθυνση Πρόσθετης Ασφάλισης  και αφού καταθέσαμε παράλληλα  πλήρη φάκελο με την αναλογιστική μελέτη και το σχέδιο καταστατικού του νέου ταμείου και ζητήσαμε την προώθηση της διαδικασίας μετατροπής του Ταμείου μας σε Επαγγελματικό Ταμείο.

Αυτό που αναμένουμε , είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μετατροπής του ΤΕΑΠΥΚ σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης , με την υπογραφή και δημοσίευση της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης
Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή σε σχέση με το Ταμείο μας που θα οδηγούσε σε συγχώνευσή του στο ΕΤΕΑ, θα είναι πράξη μη νόμιμη , που αντίκειται στην αρχή  της προστατευόμενης εμπιστοσύνης  και θα βρει απέναντί της σύσσωμο τον Κλάδο των Βενζινοπωλών.

Μη καταβολή μερίσματος που έχουν καταθέσει οι βενζινοπώλες στο ΤΕΑΠΥΚ από τις εισφορές του 2012!


Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 9 ποσοστό 10% των εισφορών περιέρχονταν στον  κλάδο Κοινής Διανομής και σύμφωνα με το άρθρο 31 (μέχρι την κατάργησή του από 1.12.2012) κατανέμονταν ισόποσα μεταξύ των ασφαλισμένων. Το μέρισμα του 2012 εώ έπρεπε να είχει κατατεθεί μέχρι 30/6/2013 δεν έχει αποδοθεί ακόμη στους δικαιούχους με διάφορες δικαιολογίες. Θεωρούμε ότι το μέρισμα πρέπει να αποδοθεί άμεσα.


Από μέρους του κ. Κατρούγκαλου εκφράστηκε η διάθεση να επιλυθούν τα προβλήματα που έθεσε η ΟΒΕ με πρώτο την μετατροπή του Ταμείου σε επαγγελματικό αφού πρώτα διερευνηθούν οι νομικές πλευρές που δημιουργούν οι αλλεπάλληλες νομοθεσίες. Για την απόδοση του μερίσματος είπε ότι θα γίνει συνεννόηση με τον Διοικητή του ΟΑΕΕ γιατί είναι θέμα αρμοδιότητος του.
EEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]