(ΗΠΕΙΡΟΣ)Ιωάννινα:2 αίθουσες σε ελάχιστα τετραγωνικά με χώρισμα...μια ντουλάπα στο 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο!(βίντεο -φωτο)

Ενας αδιάκοπος αγώνας, τόσο του εκπαιδευτικού προσωπικού όσο και του Συλλόγου  Γονέων  και Κηδεμόνων του  2ου  Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στα Ιωάννινα ,που  στεγάζεται στο ισόγειο του διδακτηρίου του  Σχολικού Συγκροτήματος του Κάστρου , έχει ξεκινήσει  εδώ και 4 χρόνια για την αξιοπρεπή εκπαίδευση των παιδιών ΑΜΕΑ δυστυχώς όμως χωρίς κανένα αποτέλεσμα ...μέχρι στιγμής .
Το μείζον πρόβλημα του στεγαστικού χρήζει άμεσης επίλυσης καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους     με τα παιδιά "στοιβαγμένα"σε ελάχιστα τετραγωνικά με ότι αυτό συνεπάγεται...
"Εδώ και 4 χρόνια προσπαθούμε να πείσουμε τους αρμόδιους πως πρέπει άμεσα να γίνει μεταστέγαση  του  2ου  Ειδικού Δημοτικού Σχολείου  χωρίς όμως να παίρνουμε καμμία απάντηση .
Η πρώτη επιστολή δημοσιοποίησης του προβλήματος εστάλη το 2010 στην Περιφέρεια Ηπείρου 

'Ζητάμε  το αυτονόητο να δημιουργηθεί ένα αξιοπρεπές μαθησιακό περιβάλλον με δεδομένο ότι υπάρχει και μεγάλη ζήτηση για την Ειδική Αγωγή .
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν απο 4 χρόνια τα παιδιάκια ήταν τέσσερα ενώ σήμερα έχουν φτάσει τα 20.Κάθε χρόνο υποδεχόμαστε τουλάχιστον τρεις  με τέσσερις μαθητές "τόνισε ο μιλώντας τηλεφωνικά  στο epirus-tv-new κ.Τ.Τόκας ,δάσκαλος Ειδικής Αγωγής και Διευθυντής του  2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.
Είναι απογοητευτικό  σε  έναν χώρο γύρω στα 15  τ.μ  να συνυπάρχουν 2 τάξεις και το χώρισμα αυτών να είναι μία ....ντουλάπα ,όπως βλέπετε στο βίντεο που ακολουθεί.

"Σε ένα τόσο περιορισμένο χώρο οι δάσκαλοι προσπαθούν να κάνουν μάθημα όσο πιο χαμηλόφωνα  γίνεται  παλεύοντας παράλληλα να πείσουν τους μικρούς μαθητές να μην κάνουν φασαρία .Ετσι απο την εκπαίδευση έχουμε περάσει ...στην απλή  φύλαξη των παιδιών απο πιθανά ατυχήματα" ,δήλωσε απογοητευμένος και αγανακτισμένος παράλληλα ο κ.Τόκας.
Την περασμένη σχολική χρονιά 2 επιστολές εστάλησαν στον Υπουργό Παιδείας ,ενώ το 2013 είχε γίνει και σχετική  ερώτηση στη Βουλή χωρίς   όμως να δοθεί καμμία απάντηση ,σημείωσε ο κ.Τόκας.
Υπενθυμίζεται πως εχθές ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων απευθύνθηκε με σχετική ανακοίνωση στον Αντιδήμαρχο ,υπεύθυνο για θέματα Παιδείας  κ.Παντελή Κολόκα 

"ΠΡΟΣ
Τον Παντελή Κολόκα Αντιδήμαρχο, υπεύθυνο για θέματα Παιδείας


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
• Αλέξανδρο Καχριμάνη, Περιφερειάρχη Ηπείρου
• Θωμά Μπέγκα, Δήμαρχο Ιωαννιτών
• Αγγελική Φωτεινού Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου
• Νικόλαο Κολιό, Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων

• Παρασκευή Τσίλη Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας 


Κύριε Αντιδήμαρχε

Απευθυνόμαστε αρμοδίως σε σας και σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Α. Το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων στεγάζεται στο ισόγειο του διδακτηρίου του  Σχολικού Συγκροτήματος του Κάστρου Ιωαννίνων. Στο ίδιο Συγκρότημα στεγάζονται: το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Παιδιών με Προβλήματα Όρασης και το 9ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων. Οι χώροι που αξιοποιεί είναι οι εξής: 
1. 4 αίθουσες  60,48 τμ (1η: 16,8τμ, 2η: 10,66τμ, 3η: 11,89τμ, 4η: 21,13τ.μ) στις οποίες στεγάζονταν την προηγούμενη χρονιά τα 5 τμήματα (τάξεις) του Σχολείου. Μια αίθουσα στέγαζε 2 τμήματα (16,8τμ - 2 δάσκαλοι και 7 παιδιά), γεγονός που δημιούργησε τεράστια λειτουργικά προβλήματα.
2. 1 γραφείο 10,68τμ στο οποίο χωράνε μόνο 4 καρέκλες και χρησιμοποιείται ως γραφείο της διεύθυνσης και του 10μελούς προσωπικού του 2ου Ειδικού Σχολείου (το γραφείο βρίσκεται στον προθάλαμο  των τουαλετών Προσωπικού του Συγκροτήματος).
3. 1 αίθουσα  10,38τμ η οποία χρησιμοποιείται ως κουζίνα και τραπεζαρία.
4. 1 μπάνιο – τουαλέτα 12,96τμ
Οι χώροι που συνολικά καταλαμβάνει το Σχολείο μέσα στο συγκρότημα είναι 100,39τμ.  Στους παραπάνω χώρους δεν συμπεριλαμβάνονται οι κοινόχρηστοι χώροι των σχολείων.

Β. Ο αριθμός των μαθητών του Σχολείου σήμερα είναι δεκαοκτώ (18). 
Οι μαθητές στο 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο κατανέμονται σε έξι (6) τμήματα, με βάση τις ειδικές μαθησιακές τους ανάγκες. Η πλειοψηφία των μαθητών (14 μαθητές) είναι με αυτισμό, κάτι που απαιτεί ολιγομελή τμήματα (3-4) μαθητές σύμφωνα και με τη νομοθεσία) προκειμένου να υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση. 
Ο αριθμός αυτός έχει προοδευτικά αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια (μόνο στις νέες εγγραφές φέτος ήρθαν 5 μαθητές) και αν δεν υπήρχε το κτηριακό πρόβλημα, θα ήταν μεγαλύτερος. 


Γ. Το σχολείο με την υπ’ αριθμ Φ.50/1025/208075/Δ1/19.12.2014 Υπουργική Απόφαση, τη φετινή χρονιά  θα λειτουργήσει ως Ολοήμερο με 2 τμήματα.
Είναι κατανοητό ότι κάτω απ' αυτές τις συνθήκες το σχολείο δεν μπορεί πλέον να προσφέρει ούτε καν φύλαξη. Είναι κάτι παραπάνω από επείγον το σχολείο να μεταστεγαστεί σε χώρο που θα πληροί τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την παροχή εκπαιδευτικού έργου.

Δ. Προκειμένου το σχολείο να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν.1566/85,Π.Δ.603/1982,ΦΕΚ117/21-9-1982, Ν.2817/2000, Ν.4186/13, ΠΔ 201/1998,ΦΕΚ 2105/τΒ΄/30-10-2007, ΠΔ..206/13-12-2006, Ν.3699/2008)  και  τις προβλεπόμενες για τα Ειδικά Σχολεία ειδικότητες, απαιτούνται:
1. Έξι (6) (μικρές) αίθουσες διδασκαλίας. 
2. Μια (1) αίθουσα πολλαπλών χρήσεων-χώρο γυμναστικής στην οποία θα είναι τοποθετημένα ειδικά όργανα γυμναστικής για παιδιά ΑμΕΑ .
3. Μια (1) αίθουσα - γραφείο χαλάρωσης και “αντιμετώπισης κρίσεων”.
4. Τέσσερα (4) γραφεία για τις εξής ειδικότητες: του Λογοθεραπευτή, του Ψυχολόγου, του Κοινωνικού Λειτουργού, του Εργοθεραπευτή. Τα γραφεία αυτά πρέπει να είναι αποκλειστικής χρήσης, γιατί το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό πραγματοποιεί ταυτόχρονα συνεδρίες, χρησιμοποιεί το δικό του εκπαιδευτικό υλικό και γι’ αυτό χρειάζεται δικό του χώρο για να το τοποθετήσει, να το οργανώσει και να το καταστήσει λειτουργικό.
5. Ένα γραφείο προσωπικού. 

Πέραν των άλλων – όπως άλλωστε είναι γνωστό και σε σας – από την πρώτη στιγμή που έγινε η μεταστέγαση του σχολείου στο συγκεκριμένο συγκρότημα, αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ένα εχθρικό κλίμα από ανθρώπους που έχουν “ιδιοκτησιακές” αντιλήψεις για τους χώρους του σχολείου. Το κλίμα αυτό – εφόσον δεν αντιμετωπίζεται αποφασιστικά από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς - εμποδίζει  σοβαρά το εκπαιδευτικό έργο του σχολείου. 

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί για μια ακόμη χρονιά, γιατί θα έχει ολέθρια πλέον αποτελέσματα στην εκπαίδευση των παιδιών μας.  Δεν είμαστε διατεθειμένοι να  επιτρέψουμε άλλο εμπαιγμό. 
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την εξεύρεση από σας, άμεσα, νέου χώρου που να πληροί τις  προδιαγραφές που θέτουμε παραπάνω, για τη μεταστέγαση του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και τη λειτουργία του κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Προτείνουμε ως χώρο μεταστέγασης (εφόσον είναι αποδεσμευμένος) αυτόν του πρώην  2ου Γυμνασίου Ανατολής (Πλάτωνος και Αντύπα 1) καθώς ο χώρος διαθέτει όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις. Αν ο χώρος διεκδικείται και από άλλους φορείς, σας καλούμε να θέσετε ως πρώτη προτεραιότητα την εκπαίδευση των παιδιών ΑμΕΑ, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής προς αυτά.
Δέσμευση του Συλλόγου μας αλλά και των εκπαιδευτικών του σχολείου είναι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να δημιουργηθεί ένα Ειδικό Σχολείο – πρότυπο υποδομών και ουσιαστικής, ενταξιακής, εκπαιδευτικής διαδικασίας .

 Για το Δ.Σ του Συλλόγου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Μπότσαρης Γεώργιος


Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας  για την χαοτική κατάσταση που επικρατεί και  που  αρχίζει πλέον να παίρνει και επικίνδυνες καταστάσεις" καθώς τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες θέλουν τον δικό τους χώρο γιατί πολύ εύκολα σε έναν τέτοιο ακατάλληλο χώρο αρχίζει η ένταση μεταξύ τους  με τους κινδύνους τραυματισμού ή αυτοτραυματισμού να ελοχεύουν 
Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας  ,μέχρι να πετύχουμε την αξιοπρεπή εκπαίδευση των παιδιών ΑΜΕΑ  και τις επόμενες μέρες  θα αποφασίσουμε τις  κινήσεις  μας για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα",υπογράμμισε στο epirus-tv-news ο κ.Τόκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]