[ΗΠΕΙΡΟΣ]Εσπερίδα για την ορθή διαχείριση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού στην Ηγουμενίτσα



Στο πλαίσιο του προγράμματος Life Infocycle, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Angelika Pallas, στην Ηγουμενίτσα, Εσπερίδα με θέμα την ορθή διαχείριση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) από τους πολίτες και τους συνεργαζομένους με την Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ φορείς. 

Το παρών στην Εσπερίδα έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Ποιότητας ζωής του Δήμου Ηγουμενίτσας, Ηλίας Λώλης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των φορέων που εμπλέκονται στη συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ). 

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία που καταδεικνύουν την ανάγκη εκπαίδευσης φορέων και πολιτών γύρω από την ορθή διαχείριση των παλιών συσκευών. Στόχος της εκπαίδευσης είναι να προληφθεί η ρύπανση από βλαπτικές ουσίες που περιέχουν οι συσκευές όταν αυτές απορριφθούν. Ενδεικτικό στοιχείο της μη αξιοποίησης όλων των υποδομών συλλογής κι επεξεργασίας των ΑΗΗΕ, καθώς και της ανεπαρκούς ενεργοποίησης των εμπλεκομένων φορέων είναι το χαμηλό επίπεδο συλλογής στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας από το θεσμικό δίκτυο της Ανακύκλωση Συσκευών. Όπως αναφέρθηκε, η συλλογή ΑΗΗΕ την προηγούμενη χρονιά ανήλθε στα 1,29 κιλά κατά μέσο όρο ανά κάτοικο έναντι του πανελλαδικού μέσου όρου των 4,16 κιλών. 

Η Εσπερίδα περιελάμβανε συζήτηση γύρω από ειδικότερα θέματα ανακύκλωσης ΑΗΗΕ και κατά τη διάρκειά της υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους.

Τι είναι το Infocycle

Το διετές έργο INFOCYCLE ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+, του χρηματοδοτικού μέσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ως συντονιστής δικαιούχος το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΗΗΕ  Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. και ως συνδικαιούχοι οι Terra Nova ΕΠΕ Περιβαλλοντική – Τεχνική – Συμβουλευτική και η εταιρεία παραγωγής ΧΥΖ.

Το INFOCYCLE αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μη περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης των ΑΗΗΕ από τα εμπλεκόμενα μέρη, μέσω της ενημέρωσής τους για τις βλαπτικές επιπτώσεις από αυτήν, αλλά και της εκπαίδευσής τους για την ορθή διαχείριση των ΑΗΗΕ στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Ηπείρου. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πραγματοποιήθηκαν ενέργειες επικοινωνίας προς τους πολίτες και ξεκίνησαν δράσεις εκπαίδευσης προς τους συνεργάτες της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ. Συγκεκριμένα, διεξήχθη Roadshow με επί τόπου συλλογή παλιών συσκευών και εκθεσιακό χώρο που αναπαριστούσε χώρο σε μονάδα επεξεργασίας. To Roadshow προβλήθηκε μέσω τοπικών
ενεργειών επικοινωνίας προς το κοινό, οι οποίες περιελάμβαναν τοπική ραδιοφωνική εκστρατεία, online επικοινωνία και ενέργειες δημοσιότητας. Οι δράσεις εκπαίδευσης περιλαμβάνουν τη διοργάνωση Ημερίδων και Εσπερίδων για την ενημέρωση του συνόλου των εμπλεκομένων μερών στην αλυσίδα διαχείρισης των ΑΗΗΕ και την εκπαίδευση στο χώρο εργασίας των συνεργαζομένων φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]