Ο Δήμος Ιωαννιτών επιδιώκει την αναγνώριση και συμπερίληψη της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας, στις δομές, στις υπηρεσίες και τις πολιτικές του



Σε μια χρονική περίοδο όπου το μεταναστευτικό είναι κυρίαρχο θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα και εντόνως τη χώρα μας, ο Δήμος Ιωαννιτών  καταρτίζει για τα Γιάννενα την «ατζέντα» για το μεταναστευτικό και με τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα «Διαπολιτισμικών Πόλεων» του Συμβουλίου της Ευρώπης, επιδιώκει την αναγνώριση και συμπερίληψη της διαφορετικότητας, στις δομές, στις υπηρεσίες και τις πολιτικές του. Έχοντας ως άξονα πολιτικής, ότι  η διαφορετικότητα και η αξιοποίηση της πολυπολιτισμικότητας κρίνεται ως συγκριτικό πλεονέκτημα για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ενσωμάτωση σε μια σύγχρονη πόλη. 
Η συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στο δίκτυο των Διαπολιτισμικών Πόλεων, σηματοδοτήθηκε από την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης κι από ένα «γεμάτο» διήμερο, που περιελάμβανε συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων με τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα όπου αναπτύχθηκε διεξοδικά το εν λόγω θέμα, επίσκεψη στα ελληνοαλβανικά σύνορα και το Τελωνείο της Κακαβιάς, καθώς και έκθεση των μεταναστών μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Ιωαννίνων στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Τα σύγχρονα προβλήματα απαιτούν γνώση και συνέργιες
Το μεταναστευτικό αλλά και τα θέματα της διαφορετικότητας και της ενδυνάμωσης της δημοκρατικής λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας που αξιοποιεί ενεργά μετανάστες, γηγενής, ευπαθής ομάδες, ΑΜΕΑ και γενικότερα τους πολίτες καθώς και τις ιδιαίτερες και διαφορετικές ικανότητες τους για να πετύχει ανάπτυξη και ευημερία, συζητήθηκαν διεξοδικά και από όλες τις πλευρές τους στην ημερίδα εργασίες που οργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών σήμερα το πρωί.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο Δήμος Ιωαννιτών επέλεξε να είναι –μαζί με την Πάτρα- ένας από τους δύο Δήμους της Ελλάδος που συμμετέχουν σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο των 75 πόλεων, καθώς «είναι μια δομή που κουβαλάει  μια σημαντική εμπειρία που θα μας βοηθήσει με την πολυπολιτισμικότητα που θα εμφανιστεί τα χρόνια που έρχονται και μια τεχνογνωσία σε σχέση με τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Με αρχές ισοτιμίας και αλληλοσεβασμού σε σχέση με τις μετακινήσεις  των πληθυσμών».
Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος έχουμε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών που κυρίως αυτή την εποχή διακινούνται βίαια. «Η βίαιη διακίνηση και κατά συνέπεια η βίαιη προσαρμογή, δημιουργεί διάφορα ζητήματα και απαιτείται μια ιδιαίτερη παιδεία από τις κοινωνίες υποδοχής για να τα αντιμετωπίσουμε».
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Παντελής Κολόκας, μίλησε για τις μεταναστευτικές ροές που δημιουργούν πολυδαίδαλα ζητήματα και παρουσίασε τις δράσεις του Δήμου Ιωαννιτών μέσω του κοινωνικού του δικτύου,  «ώστε να σταθούμε όλοι μαζί κοινωνικά αλληλέγγυοι, να αποτρέψουμε τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό, να αντιμετωπίσουμε τις μορφές βίας και τη φτώχεια, να δημιουργήσουμε ίσες ευκαιρίες για τις ευπαθείς ομάδες και να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνα τόνισε πως «έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στο μεταναστευτικό στο παρελθόν. Πρέπει να βρούμε τα προβλήματα που θα προκύψουν και να δώσουμε λύσεις». 
Ο Αναπληρωτής Πρύτανη Ανδρέας Φωτόπουλος αναφέρθηκε στην βελτίωση της πρόσβασης των φοιτητών Αμεα στο πανεπιστήμιο και στον ρόλο του Κέντρου Διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, ενώ ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ιωαννίνων, Πατέρας Λάμπρος Τσιάρας, μίλησε για τη συμβολή της εκκλησίας στην ανακούφιση των προσφύγων.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων κ. Πέτρος Μοσκοφίδης,  μίλησε για το ενδεχόμενο το προσφυγικό κύμα να έρθει στην Ήπειρο λόγω του κλεισίματος συνόρων από διάφορες χώρες και όπως είπε η  Αστυνομία βρίσκεται σε επαφή με τους Γιατρούς του Κόσμου σε περίπτωση που το μεταναστευτικό κύμα οδηγηθεί στην περιοχή, ενώ ζήτησε τη συνδρομή της περιφέρειας και του δήμου Ιωανντιών. Στην παρέμβαση του έδωσε έμφαση σε ανθρωπιστικά ζητήματα. 
Την παρουσίαση του Προγράμματος των Διαπολιτισμικών Πόλεων έκαναν η υπεύθυνη αυτού Irena Guidikova, ο Phil Wood και κη Ευγενία Αρβανίτη ειδικοί εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίοι μετέφεραν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους. 
«Οι χώρες δεν είναι πολύ καλές στο να πειραματίζονται με νέες πολιτικές. Γι’ αυτό και το Συμβούλιο της Ευρώπης, όταν ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια των διαπολιτισμικών πόλεων, επέλεξε πόλεις ως εργαστήρια αλλαγής», είπε η κ. Irena Guidikova. 
«Η πόλη σας έχει κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα. Τα πλεονεκτήματα είναι το βλέμμα της προς την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα, η διαπολιτισμική ικανότητα και η πολιτική δέσμευση. Αυτά που πρέπει να δουλέψετε, είναι οι τομείς της υποδοχής των μεταναστών, της αγοράς εργασίας, της διαμεσολάβησης, είπε ο κ. Phil Wood . 
«Χρειάζονται συνέργειες. Οι πόλεις που ζούμε θα δεχθούν μεγάλο φόρτο από τις μεταναστευτικές ροές, αλλά εμείς θέλουμε με τους ανθρώπους που ήδη ζουν εδώ να δημιουργήσουμε  μια πόλη καλή. Θυμηθείτε τους Έλληνες μετανάστες πόσα πολλά πρόσφεραν στις κοινωνίες που πήγαν. Έτσι και οι μετανάστες που έρχονται εδώ, μπορούν να προσφέρουν», είπε η κ. Ευγενία Αρβανίτη. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]