[ΕΛΛΑΔΑ]«25 χρόνια Χωρίς Σύνορα» Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Θεσσαλονίκη με σειρά εκδηλώσεων

«25 χρόνια Χωρίς Σύνορα»
 
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Θεσσαλονίκη με σειρά εκδηλώσεων

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, 9-15 Μαΐου 2016

Είσοδος ελεύθερη


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα γιορτάζουν την 25η  επέτειο του Ελληνικού Τμήματος και επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη από τις 9 έως τις 15 Μαΐου για μια εβδομάδα εκδηλώσεων (έκθεση φωτογραφίας, προβολή ντοκιμαντέρ, ενημερωτική συνάντηση για συμμετοχή σε αποστολή) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2Α), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
 
Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυσή του, το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θυμάται τους πιο σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας του και μοιράζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τις «στιγμές αλήθειας» των ανθρώπων που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν αυτή την ιστορία στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη. Φωτογραφικά πορτρέτα των «πρωταγωνιστών» της δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα∙ εικόνες έντονες που αποτυπώνουν τον ανθρώπινο πόνο αλλά και την προσπάθεια για την ανακούφισή του∙ ιστορίες γεμάτες ευαισθησία και αλληλεγγύη που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στις αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο∙ γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή διαφορετικών ανθρώπων, ξένοι που ήρθαν κοντά για μια στιγμή και η μοίρα τους άλλαξε για πάντα.
 
«Από το 1990 που ιδρύθηκε το Ελληνικό Τμήμα μέχρι σήμερα, εκατοντάδες Έλληνες “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Πολλοί από αυτούς προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που από την αρχή της πορείας μας στην Ελλάδα έχει επιδείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο έργο της οργάνωσης»,αναφέρει η Μαριέττα Προβοπούλου, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα«Η επέτειος των 25 χρόνων μας δίνει την ευκαιρία να επισκεφθούμε και πάλι τη Θεσσαλονίκη και να ανοίξουμε το δημόσιο διάλογο στην πόλη αναφορικά με την ανθρωπιστική δράση και μάλιστα σε αυτή την ιδιαίτερη χρονική συγκυρία που βιώνουμε όλοι». 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ, τεχνικός Γιατρών Χωρίς Σύνορα
ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ : Νυχτερινή βάρδια.  Ήταν πολύ δύσκολο να εξηγήσω στους γονείς ότι έπρεπε να αφήσουν σε μένα να διαχειριστώ τη σωρό του παιδιού τους που μόλις είχε πεθάνει από Έμπολα ©Μαριλένα Σταφυλίδου

 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «25 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ»
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (9-15 Μαΐου 2016)
 
Έκθεση φωτογραφίας «Στιγμές Αλήθειας», 9-15 Μαΐου 
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 9 Μαΐου στις 20:00 
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή και Σάββατο: 11:00 – 21:00, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή 11:00 -18:00
 
H φωτογράφος Μαριλένα Σταφυλίδου αποκαλύπτει την ανθρώπινη διάσταση της οργάνωσης μέσα από τις «στιγμές αλήθειας» των προσώπων που εδώ και 25 χρόνια γράφουν την ιστορία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Η ίδια η δημιουργός, μέλος της οργάνωσης με ενεργή συμμετοχή σε φωτογραφικές αποστολές στη Ζάμπια, την Ινδία, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, τη Σερβία, παρουσιάζει γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, τεχνικούς, οικονομικούς διαχειριστές, συντονιστές προγραμμάτων. Μέσα από 25 πορτρέτα «πρωταγωνιστών» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με το αναγνωρίσιμο λευκό μπλουζάκι, η φωτογράφος κατορθώνει να αποτυπώσει τη δύναμη της ομάδας και ταυτόχρονα να αναδείξει τη διαφορετικότητα της κάθε προσωπικότητας.
 
Τα πορτρέτα συνοδεύονται από φωτογραφίες δράσης από τις σημαντικότερες αποστολές και τα γεγονότα-ορόσημα που σημάδεψαν το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, από την επείγουσα παρέμβαση στο βόρειο Ιράκ το 1991 μέχρι την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2015.


Επιζώντες του τυφώνα Χαγιάν στις Φιλιππίνες συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο του Τακλομπάν, Νοέμβριος 2013 ©Yann Libessart/MSF


Παράλληλα, ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης με τίτλο «Ταξίδι προς την ελπίδα», αφιερώνεται στην προσφυγική κρίση που άφησε το έντονο στίγμα της τον τελευταίο χρόνο και στη Μεσόγειο. Μέσα από την παρουσίαση φωτογραφιών και μαρτυριών προσφύγων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μας θυμίζουν ότι η ανάγκη των ανθρώπων για προστασία δεν μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με φράχτες και σύνορα.
 
Φωτογραφίες δράσης: Νάντια Δρούλια, Gabriele Francois Cashini, Γιάννης Κολεσίδης, Ζέτα Κοντού, Υann LIbessart, Γιώργος Μάκκας, John Moore, Μαρία Παπαδούλη, Νώντας Πάσχος, Alessandro Penso, Frederic Sautereau, Μαριλένα Σταφύλιδου.


Πρόσφυγες διασώζονται από το πλοίο Bourbon Argos στη Μεσόγειο, Νοέμβριος 2015 ©Alessandro Penso


Ντοκιμαντέρ «25 χρόνια χωρίς σύνορα - The untold stories» του Γιάννη Μαυρογένη
Προβολή: Τρίτη 10 Μαΐου στις 19:30, Αίθουσα Διαλέξεων, β’ όροφος
 
25 χρόνια γεμάτα εμπειρίες, προκλήσεις, αγωνίες, νίκες αλλά και απώλειες, από την Αϊτή ως τις Φιλιππίνες και από την Αρμενία ως τη Ζιμπάμπουε συγκεντρώνει το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μαυρογένη που καταγράφει 25 προσωπικές ανέκδοτες ιστορίες των ανθρώπων που εδώ και 25 χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να σώζουν ζωές ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.
 
Ενημερωτική συνάντηση με θέμα την «Εργασία στις Αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα» 
Ενημερωτική Συνάντηση: Πέμπτη 12 Μαΐου, 18:00 – 20:00
Κατ’ ιδίαν Συζήτηση: Πέμπτη 12 Μαΐου, 20:00 – 21:00
 
Η ομάδα του Τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού της οργάνωσης μας καλεί να μάθουμε περισσότερα για το εργασιακό πλαίσιο και τη συμμετοχή στις αποστολές της οργάνωσης. Στο πρώτο μέρος της «Ενημερωτικής Συνάντησης» θα γίνει παρουσίαση των δράσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τις ειδικότητες που αναζητούν και τον τρόπο εργασίας στις αποστολές στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Μετά την παρουσίαση, θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από το κοινό και ανοιχτή συζήτηση.  Στο δεύτερο μέρος, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει την ευκαιρία για «Κατ’ ιδίαν Συζήτηση» με μέλη της ομάδας Ανθρωπίνου Δυναμικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
 
Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις
 
 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 
Ευχαριστούμε θερμά το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία καθώς και την εταιρεία Group Trans για τη δωρεάν μεταφορά της έκθεσης.
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η έκθεση «25 χρόνια Χωρίς Σύνορα» είναι αφιερωμένη σε όλους όσοι δεν αφήνουν τα σύνορα να γίνουν εμπόδιο στον αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια και ειδικά στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να σώσουν ανθρώπινες ζωές.
 
 

ΗΡΩ ΕΥΛΑΜΠΙΔΟΥ, γιατρός επιδημιολόγος, Γιατροί Χωρίς Σύνορα
ΕΛΛΑΔΑ-ΕΒΡΟΣ: Μου είπε ότι πονούσε  το μισό του σώμα. Η εξέταση δεν έβγαλε άκρη. Μετά κατάλαβα ότι κοιμόταν μόνο από τη μια μεριά επειδή  δεν χωρούσαν αλλιώς 120 άτομα σε 60 τετραγωνικά κελί. ©Μαριλένα Σταφυλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]