Το ΚΚΕ ψηφίζει μόνο άδολη αναλογική | Αποκαλύψεις Κουτσούμπα για διάλογο

Το ΚΚΕ θα στηρίξει την κυβέρνηση στην αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλά με την προϋπόθεση να κατατεθεί νόμος για απλή και άδολη αναλογική, είπε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος στο θέμα των αλλαγών που θα προωθηθούν από την κυβέρνηση.
Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μαξίμου, αναφέροντας σημείο διαλόγου που είχε -κατά τον ίδιο- με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου για το θέμα του εκλογικού νόμου. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που έκανε στον Σκάι και απαντώντας σε ερώτηση γιατί ανοίγει τώρα ο κ. Τσίπρας τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Κουτσούμπας αποκάλυψε διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνάντησή τους. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε ως Αριστερά, γι' αυτό όσο μπορεί θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα, για να αφήσει κάτι ως αριστερή διακυβέρνηση, καθώς στα άλλα μέτωπα δεν θα μπορέσει να αλλάξει τίποτα».
Το διάλογο αυτό διέψευσε κατηγορηματικά το Μαξίμου, πηγές του οποίου ανέφεραν ότι όσα είπε ο κ. Κουτσούμπας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Η κριτική του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση είναι γνωστή και σεβαστή. Το επί της ουσίας ερώτημα είναι αν στο θέμα της απλής αναλογικής το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του», υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Ανταπάντηση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ έχει πάγιες θέσεις για τον εκλογικό νόμο, τις οποίες υπερασπίζεται με συνέπεια. Κι αυτές αποτυπώνονται στην πρόταση για απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και χωρίς πλαφόν, σύμφωνα με πηγές του κόμματος «σχετικά με το σημείωμα της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ».
«Το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγιες θέσεις. Γιατί, ενώ τον Μάρτη του 2012 κατέθετε πρόταση νόμου με αυτό το περιεχόμενο, σήμερα το αλλοιώνει στο πλαίσιο των παζαριών του με τα άλλα κόμματα. Όσο για το περιεχόμενο της συνομιλίας, όσα είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, ισχύουν απόλυτα» σημειώνουν οι ίδιες πηγές του ΚΚΕ.

Οι δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, οι δηλώσεις του κ. Κουτσούμπα στον Σκάι, έχουν ως εξής:

Είδατε τον πρωθυπουργό, σας είπε φαντάζομαι τα σχέδιά του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου κι απ’ ό,τι κατάλαβα δεν συναινέσατε.
«Καταρχήν δεν μου είπε τα σχέδιά του για τον εκλογικό νόμο. Μου είπε κάποιες σκέψεις για προβληματισμό, για παραπέρα διαβούλευση και για συζήτηση με τα κόμματα, προκειμένου να ρυθμίσει τις τελικές του σκέψεις, με βάση το τι θα έχει αποτέλεσμα στη βουλή, αυτή ήταν η ουσία. Και βεβαίως του απάντησα ξεκάθαρα την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, αυτό το σύστημα έτσι όπως το έχουμε προσδιορίσει χρόνια τώρα, δεκαετίες, στην Ελλάδα. Και του υπενθύμισα ότι την τελευταία πρόταση νόμου, που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάρτιο του 2012, μάλιστα με την υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα και του σημερινού υπουργού Εσωτερικών του κ. Κουρουπλή και άλλων στελεχών, σημερινούς υπουργούς, αντιπροέδρους Βουλής, του αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον κ. Παπαδημούλη κλπ, όπου μιλούσαν για ένα σύστημα πραγματικής άδολης απλής αναλογικής. Μάλιστα στο άρθρο 1 ρητά έλεγε ότι καταργείται η αποκλειστική ρήτρα του 3% που δεν συμβιβάζεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτή είναι η διατύπωση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Και για όλα αυτά τα ζητήματα και με βάση τις εξελίξεις δεν νομίζουμε ότι έχει αλλάξει τίποτε μέσα σε 3 χρόνια, έτσι ώστε να αλλάξουνε θέση για αυτό το ζήτημα».

Συνεπώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει έναν τέτοιο νόμο απλής αναλογικής καταλαβαίνω ότι εσείς θα τον υποστηρίξετε…

«Αν είναι νόμος απλής αναλογικής βεβαίως, ξεκάθαρα».

Ένα δεύτερο ερώτημα για το 3%: Πολλοί λένε ότι πρώτον για κάποιο λόγο εν πάση περιπτώσει ετέθη αυτό το όριο και δεύτερον ότι θα οδηγήσει σε υπερβολικό κατακερματισμό και αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας.
«Η σταθερότητα μιας κυβέρνησης εξαρτάται από την πολιτική και από το κατά πόσο ανταποκρίνεται στους πόθους του λαού. Και μόνο τα κόμματα που ακολουθούν πολιτική που δεν υπηρετεί το λαό έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους σταθερότητα». Αυτά βάλτε τα σε εισαγωγικά, γιατί την έχω μπροστά μου, αυτή είναι η ακριβής διατύπωση της αιτιολογικής έκθεσης προς τη Βουλή των Ελλήνων της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφει ο κ. Τσίπρας και ακολουθεί: «Σε δεκάδες ανέρχονται κάθε φορά οι έδρες με τις οποίες πριμοδοτείται το πρώτο κόμμα κλπ … Η θεσμοθέτηση λοιπόν της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, όχι μόνο για τις προσεχείς εκλογές, αλλά ως πάγια σταθερά στη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος της χώρας είναι απαραίτητη, χωρίς αποκλεισμούς και αποκλειστικές ρήτρες. Προτείνουμε την ψήφιση αυτού του συστήματος».
Είναι λόγια δικά τους, είναι διατυπωμένα. Εμείς δεν κάνουμε καμία αλλαγή σε αυτή την τοποθέτηση, διότι ούτε εθνικοί λόγοι ετέθηκαν από τον κ. Τσίπρα στη συζήτηση που είχαμε μαζί. Οι πιέσεις που δέχεται από το συγκυβερνόν του κόμμα, από τους ΑΝΕΛ, για τη θέσπιση, λόγω εθνικού προβλήματος, της ρήτρας – πλαφόν του 3%, αφορά τον κ. Τσίπρα. Ο ίδιος λέει ότι εγώ δημόσια δεν έχω θέσει ποτέ τέτοιο ζήτημα, φυσικά υπάρχει κάποιο προβληματάκι, αλλά γνωρίζει ότι αυτή στιγμή τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρότερα από το να μας δημιουργήσουν πρόβλημα. Για παράδειγμα έτσι όπως ακούω στα κανάλια διάφορους «λαγούς» να περιφέρονται και να λένε για την ύπαρξη μειονοτικών βουλευτών. Οι οποίοι βέβαια είναι Έλληνες πολίτες, τι να κάνουμε; Έχουν άλλο θρήσκευμα, ως μουσουλμανική μειονότητα αναγνωρίζεται η μειονότητα της Θράκης. Εκτός αν κάνω εγώ λάθος και δεν θυμάμαι καλά τις διεθνείς συνθήκες και τους νόμους του κράτους και το Σύνταγμα του κράτους… Και εκλέγονται και μάλιστα εκλέγονται και με παρεμβάσεις, όπως αναγνωρίζει και ο κ. πρωθυπουργός και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του τούρκικου προξενείου. Αν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα για παράδειγμα, λέω μια υποθετική περίπτωση, η τούρκικη πολιτική, αποσταθεροποίησης για παράδειγμα γενικότερα ή όξυνσης της κατάστασης, μπορεί να τη δημιουργήσει και με τους υπάρχοντες ή με τους νέους εκλεγμένους τέλος πάντων βουλευτές και μέσα από τις λίστες των κομμάτων, εφόσον οι ίδιοι τους πριμοδοτούν. Κι αυτό το λένε πάρα πολλοί σήμερα. Άρα λοιπόν ας μην μπαίνουμε σε τέτοιες επικίνδυνες συζητήσεις, οι οποίες στην ουσία αναγνωρίζουν -εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό- εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει μειονότητα η οποία δεν είναι θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη, αλλά είναι εθνικής ταυτότητας, δηλαδή τούρκικης καταγωγής κι όχι απλώς καταγωγής, αλλά ότι είναι Τούρκοι.
Λοιπόν να τελειώνουμε με αυτά τα ζητήματα και να μην συνεχιστεί το απαράδεκτο η ελληνική αστική τάξη και οι εκάστοτε κυβερνήσεις να έχουν οδηγήσει, με την πολιτική που ακολουθούν και απέναντι στη Θράκη, στην αγκαλιά της τούρκικης πολιτικής τους διαφόρους της μειονότητας, που είναι Πομάκοι, άλλοι είναι Αθίγγανοι κλπ κλπ. έτσι όπως ορίζονται από διεθνείς συνθήκες».

Κατανοητό αυτό που λέτε. Τώρα, να σας ζητήσω μια εκτίμηση. Γιατί ανοίγει τώρα κατά τη γνώμη σας η συζήτηση του εκλογικού νόμου;
«Είναι υπαρκτό ένα πρόβλημα, δηλαδή με βάση τις αλλαγές που γίνονται και στην οικονομία, τις αναγκαίες όπως λέγονται μεταρρυθμίσεις, που για μας είναι αντιλαϊκές όλες αυτές αναδιαρθρώσεις, δεν μπορεί αυτό να αφήσει απ’ έξω το πολιτικό σύστημα, το ίδιο κράτος, το αστικό πολιτικό σύστημα, έτσι όπως λειτουργεί, ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση, τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Άρα χρειάζονται κάποιες αλλαγές, εκεί κατά τη γνώμη μας οφείλονται και οι προσπάθειες για συνταγματική αναθεώρηση, έστω ορισμένων άρθρων ή ο εκλογικός νόμος ή το πώς θα διαταχθεί το πολιτικό σύστημα κλπ. Άρα είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα αυτό.
Ταυτόχρονα αυτό αξιοποιείται τη συγκεκριμένη συγκυρία, τη συγκεκριμένη στιγμή, για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, του λαϊκού κινήματος, επειδή ήδη προχωράνε αυτά τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, με όλα τα προηγούμενα των προηγούμενων κυβερνήσεων και έρχονται και καινούργια από το φθινόπωρο. Να σας πω ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρα μου το είπε με μια έννοια στη συζήτηση που είχαμε, μου λέει: Εντάξει δεν μπορώ να κάνω αυτά που υποσχέθηκα έτσι κι αλλιώς είναι φανερό αυτό, υπάρχουν δεσμεύσεις, η ΕΕ, το σύστημα κλπ, κατανοητά κι όλα αυτά που λέτε, τα κατανοώ, υπάρχουν οι δεσμεύσεις από το 3ο μνημόνιο, ε, ως αριστερά τέλος πάντων, όσο μπορώ ακόμα, μήπως αλλάξω τον εκλογικό νόμο, να κάνω ένα αναλογικότερο σύστημα, μήπως κάνω κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμα, για να αφήσω κάτι σαν αριστερά, γιατί από τα υπόλοιπα, οικονομία, κοινωνία, δεν πρόκειται να κατορθώσω να κάνω μάλλον τίποτα, όσο και αν προσπαθώ κλπ. Βεβαίως εγώ του απάντησα, γιατί ξέρετε, απλή αναλογική και τέτοια συστήματα αναλογικότερα, έχει γνωρίσει η χώρα. Έρχεται μετά μια άλλη κυβέρνηση, αλλάζουν οι συσχετισμοί στο κοινοβούλιο και τον αλλάζει τον νόμο. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή επί της ουσίας…».

Δίνετε καμία πιθανότητα να εισηγηθεί η κυβέρνηση ένα νόμο σε αυτή τη βουλή, να πάρει την πλειοψηφία των 2/3 και συνεπώς να εφαρμοσθεί από τις επόμενες εκλογές; Βλέπετε τέτοια πιθανότητα;
«Δεν ξέρω τις συζητήσεις με τα άλλα πολιτικά κόμματα και δεν ξέρω τελικά ποια θα είναι η πρόταση της κυβέρνησης. Απ’ ό,τι κατάλαβα προσπαθεί να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις, κάπως να τις στρογγυλέψει, για να φέρει μία πρόταση η οποία θα συγκέντρωνε αυτό τον επιθυμητό αριθμό βουλευτικών ψήφων. Δεν ξέρω τι θα φέρει. Εμείς του είπαμε καθαρά ότι περιμένουμε για να τοποθετηθούμε αν φέρει ένα άρθρο ή την αναθεώρηση ενός άρθρου μόνο ή συνολικότερα την αναθεώρηση ενός εκλογικού νόμου, αν είναι απλή αναλογική -όχι στην κατεύθυνση γενικά της απλής αναλογικής, αλλά απλή αναλογική- θα τον ψηφίσουμε. Αλλά βεβαίως περιμένουμε να δούμε τι ισχύει, εφόσον δεν το έχει συγκεκριμένο ακόμα. Άρα η τοποθέτησή μας αν θα είναι «όχι», αν θα είναι «ναι», αν θα είναι «παρών», είτε σε επιμέρους άρθρα είτε συνολικά επί της αρχής -επί της αρχής έτσι κι αλλιώς, με βάση αυτά που έχει πει μέχρι στιγμής και δημόσια δεν μπορούμε να ψηφίσουμε- αλλά τα επιμέρους άρθρα θα πρέπει να τα δούμε πάρα πολύ συγκεκριμένα».

Να κάνω και μία ερώτηση για το θέμα που όλοι συζητούνε τις τελευταίες μέρες, το περίφημο brexit, το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία και την ψήφο του βρετανικού λαού υπέρ της εξόδου. Κατά τη γνώμη σας αυτή είναι μια θετική ή αρνητική εξέλιξη και για την Ευρώπη και για τη χώρα μας;
«Γενικά οι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα δεν μπορεί να είναι «άσπρο – μαύρο», «ναι ή όχι», «θετικό ή αρνητικό». Το πρόβλημα είναι το εξής: Καταρχήν πρέπει να εκτιμήσουμε ότι αναδεικνύεται μία δυσαρέσκεια του βρετανικού λαού απέναντι στην ΕΕ, ως ένα βαθμό όμως, διότι ταυτόχρονα επηρεάζουν και άλλοι παράγοντες. Δηλαδή ο λεγόμενος ευρωσκεπτικισμός, οι αποσχιστικές τάσεις, τέλος πάντων οι τάσεις που επιδιώκουν αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης μέσα στην ΕΕ, καθορίζονται και ενισχύονται από τέτοιους παράγοντες, όπως είναι οι εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ, η ανισομετρία που υπάρχει στις οικονομίες, που δεν πρόκειται να λυθεί στα πλαίσια του συστήματος του καπιταλισμού και βεβαίως η διαπάλη -μην το ξεχνάμε αυτό- ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ, Βρετανία, η Βρετανία που είναι με τις ΗΠΑ σταθερός σύμμαχος κλπ, αλλά και άλλα. Άρα λοιπόν όλοι αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν και σε μεγάλο βαθμό το πώς θα εκφραστεί αυτή η δυσαρέσκεια. Γι’ αυτό έχουμε το φαινόμενο ενός αντιδραστικού ευρωσκεπτικισμού ή ενός ευρωσκεπτικισμού ντεμί, με αριστερή ταμπέλα, η οποία όμως ενισχύει στην ουσία τις τάσεις της συντήρησης, της αναδίπλωσης κι όχι της πραγματικής διεξόδου υπέρ των συμφερόντων των λαών και του βρετανικού, αλλά και των υπολοίπων ευρωπαϊκών λαών».

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση, αλλά για να έχω μια απάντηση, δέχομαι ότι δεν είναι άσπρο-μαύρο τα πράγμα, αλλά για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, είναι μια καλή ή κακή εξέλιξη;
«Κοιτάξτε. Θα έχει επιπτώσεις γενικότερα στην ΕΕ. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να ενισχύουμε όσο μπορούμε, με την πάλη που μπορούμε να κάνουμε, με την πάλη των λαών, να ενισχύουν την άποψη και την συνειδητοποίηση ότι αυτή η ΕΕ ούτε αιώνια είναι ούτε είναι φιλολαϊκή ούτε πρόκειται να γίνει φιλολαϊκή αν αλλάξουν κάποιες κυβερνήσεις, δήθεν ΣΥΡΙΖΑ εδώ, δήθεν Podemos στην Ισπανία ή οτιδήποτε άλλο. Δεν γίνεται να αλλάξει η ΕΕ κάτω από αυτές τις συνθήκες, δηλαδή καπιταλιστικό σύστημα σε πλήρη κυριαρχία, συσχετισμοί δυνάμεων συγκεκριμένοι και πάει λέγοντας».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]