Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις μνήμης στη Μαρτυρική Μουσιωτίτσα.[βίντεο-φωτο]

"Ιούλιος 1943. Οι Γερμανοί είχαν ξεκινήσει τις θηριωδίες τους στην Ήπειρο. Από τις 24 του μήνα όλο και περισσότερο στρατεύματα μετακινούνταν προς την περιοχή. Πάνω από τη Μουσιωτίτσα έκανε χαμηλές πτήσεις γερμανικό αεροπλάνο το οποίο πετούσε προκηρύξεις, γραμμένες στα ελληνικά. Καλούσαν τους κατοίκους να μην φύγουν από τα σπίτια τους.

Την Κυριακή 25 Ιουλίου, ξεκίνησε συντονισμένη επίθεση από τέσσερα περιφερειακά σημεία, με τέσσερις ομάδες στρατού και με στόχο να αποκλειστεί η έξοδος από το χωριό.

Τα στρατεύματα των Ναζί σκορπούν φωτιά και θάνατο. Αντίποινα για την αντιστασιακή δράση που οργανώνονταν στην ευρύτερη περιοχή.

Η Μουσιωτίτσα μετρά 152 νεκρούς. Νέους, γέρους, γυναίκες ακόμη και μωρά.

Ο θρήνος δεν μπορούσε να κοπάει."
Ιούλιος 2016 
Τους 152 νεκρούς, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στη Μουσιωτίτσα, τίμησε σήμερα ο Δήμος Δωδώνης και οι φορείς της τοπικής κοινότητας.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν, στο κέντρο του χωριού, εκεί όπου βρίσκεται το μνημείο, για να θυμίζει πάντα τη θυσία. Το ολοκαύτωμα.
Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Γιώργος Λαζουράς, ο Ευρωβουλευτής Επαμεινώνδας Μαριάς, οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος και Γιάννης Καραγιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και δεκάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
Το ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας, αποτελεί μία από τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία του τόπου, που με τραγικό τρόπο πέρασε στην αιωνιότητα, τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δωδώνης, ο οποίος έθεσε με έμφαση το θέμα των αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι διεκδικούμε όλα όσα οφείλονται.
"Πρόκειται για ένα θέμα τεχνικά δύσκολο. Είναι όμως πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως νομικό.
Πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός, μέσω της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε η διεκδίκηση να ξεκινήσει από το κράτος και την κυβέρνηση και να φτάσει στις τοπικές κοινωνίες και τα θύματα.
Γιατί μέχρι σήμερα το βάρος, το έχουν επωμιστεί κυρίως οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες, τους οποίους -κάποιες φορές- ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για προσωπικό, πολιτικό, οικονομικό ή άλλο όφελος", τόνισε ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του.
Για ένα προσκύνημα με διαρκή μηνύματα κατά του ναζισμού μίλησε  ο δήμαρχος Καλαβρύτων και υπογράμμισε πως τα ολοκαυτώματα σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν μπορούν να ξεχαστούν, αλλά ενώνονται σε μία κοινή πορεία διεκδίκησης και προβολής στους λαούς της Ευρώπης.
Τις μνήμες από το ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας ξεδίπλωσε με την ομιλία του ο Δημήτριος Δήμος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]